Studierna som gör dig till kung i baren

Foto: Scanpix

Är du snabb, stresstålig och gillar att jobba med människor? Jobbet bakom bardisken är ett riktigt hantverk.

Jobbet i baren kan vara både tufft och givande. Det innebär lika mycket av teknisk skicklighet som social förmåga. Att kunna alkohollagar och att tycka om att arbeta med människor är minst lika viktigt som att kunna blanda drinkar eller tipsa om viner. Kanske vill du jobba på lyxrestauranger eller på turistmål runtom i världen?

Foto: Scanpix

Så ser branschen ut

Karriärvägarna inom om barvärlden är många och skiftande. Du kan bland annat hamna där efter en gymnasieutbildning på restaurang- och livsmedelsprogrammet eller en yrkesutbildning till bartender. Andra vägar är om du leder event eller jobbar med turism.

Arbeten finns över hela världen. Du kan exempelvis få jobb som sommelier, bartender, barista, servitör/servitris och hovmästare på lyxkryssare i Karibien, charterresmål i Medelhavet, restauranger i USA och inneställen i Sverige.

Utbildningar bakom bardisken

Foto: Privat

"Bästa investeringen jag har gjort"

Sofia Tenggren, 20, är en tjej som är nöjd med sitt karriärval. Efter en fyra veckor lång utbildning på Europeiska Bartenderskolan i Stockholm så jobbar hon i dag bakom bardisken, där hon trivs som fisken i vattnet.

– Jag har hittat vad jag vill jobba med. Och jag vill i alla fall hålla på med det några år framöver, säger Sofia.

Till vardags jobbar hon i baren på Globen Arenas i Stockholm. Siktet är ställt på nya äventyr både i Sverige och ute i världen.

– Mitt mål är Stockholms innekrogar. Men egentligen spelar det ingen roll om jag får jobb i Sverige eller utomlands. Jag vill bara stå bakom baren! Helst då på en hög nivå. I sommar planerar jag att åka och jobba på en semesterort.

Nyckeln till karriären var hennes utbildning. I fyra intensiva veckor fick Sofia och hennes kurskompisar lära sig allt om bartenderyrket, med betoning på att blanda drinkar. Hon återkommer gärna till vad hon tycker om kursen:

– Den jag gick på EBS är otroligt bra, det är den bästa investeringen jag har gjort. All tid gick åt till att plugga teori och träna på de praktiska momenten men det var så värt det! Jag har lärt mig jättemycket och haft fantastiskt roligt, säger Sofia.

Sofias tips: Varför bli bartender?

  • Det är ett intressant och fartfyllt yrke där man får vistas i en skön atmosfär och träffa många nya människor. Man kan jobba var som helst i hela världen.
  • Om du inte klarar av folk så passar du inte. Man måste vara utåtgående, social, glad och bra på det man gör.
  • Har du ett genuint intresse för bartending och tycker att det verkar roligt så gör det, du kommer inte att ångra dig! Den här utbildningen är det bästa jag har gjort.

Relaterat:

Fråga SYV