30 okt 2023

Studierna som gör dig till kung i baren

Är du snabb, stresstålig och gillar att jobba med människor? Jobbet bakom bardisken är ett riktigt hantverk.

Jobbet i baren kan vara både tufft och givande. Det innebär lika mycket av teknisk skicklighet som social förmåga. Att kunna alkohollagar och att tycka om att arbeta med människor är minst lika viktigt som att kunna blanda drinkar eller tipsa om viner. Kanske vill du jobba på lyxrestauranger eller på turistmål runtom i världen?

Så ser branschen ut

Karriärvägarna inom om barvärlden är många och skiftande. Du kan bland annat hamna där efter en gymnasieutbildning på restaurang- och livsmedelsprogrammet eller en yrkesutbildning till bartender. Andra vägar är om du leder event eller jobbar med turism.

Arbeten finns över hela världen. Du kan exempelvis få jobb som sommelier, bartender, barista, servitör/servitris och hovmästare på lyxkryssare i Karibien, charterresmål i Medelhavet, restauranger i USA och inneställen i Sverige.

Utbildningar bakom bardisken

Senast uppdaterad: 30 okt 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Guide: Plugga smart med ny teknik

Allt mer tyder på att framtidens utbildning är digital. Läsplattor blir vanligare i föreläsningssalarna och fler studerar på nätkurser. Studentkåren lottade ut iPad bland sina medlemmar. På kvällen den 16 februari bjöd Apelrydsskolan i Båstad in till digitalt öppet hus. Genom att vara aktiva på Facebook ville gymnasieskolan nå framtida elever. – Vi kallar det för Schoolbook.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många, du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa. En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Förmedling: Din hjälp till utlandet

Utlandsdrömmen hägrar, men oj vad mycket att fixa innan avresa. Lösningen heter förmedling.

Läs mer