"Svarta" studenter såldes på universitet

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Till festen i Lund kom tre studenter med svartmålade ansikten och rep runt halsen. Där arrangerade de "slavauktion". Nu har Jallow Momodou, som anmälde händelsen, blivit utsatt för trakasserier.

Lördagen den 16 april var det fest på Hallands studentnation i Lund. Festen hade djungeltema – något besökarna hade tolkat på olika sätt. Tre studenter hade klätt ut sig till slavar med svartmålade ansikten och rep runt halsen.

Under kvällen ställde sig gruppen upp och iscensatte en fejkad auktion, där ”slavarna” såldes av en ”slavhandlare”. Därefter gick man vidare till en annan studentnation. När en internationell student frågade vad de skulle föreställa, så blev svaret ”I am a nigger”. När den utländska studenten vände sig till vakterna för att få stopp på beteendet var reaktionen obefintlig, skriver tidningen Lundagård.

– Det säger något om vad det är när de säger att det är ”ett skämt”. Det är inte roligt för mig. Det borde inte vara roligt för mänskligheten, säger Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund.

Nu polisanmäler Jallow det inträffade.

– De här personerna saknar respekt för folk med afrikansk bakgrund. Många afrikaner har mördats och våldtagits under slaveriet. Vita svenskar, eliten från det som ska vara Sveriges bästa universitet säger detta och roar sig på en kontinents bekostnad, säger Jallow.

Kuratorn på Hallands nation, Ellinor Lavesson, håller med om beteendet inte var okej. Men enligt henne handlar det inte om rasism.

– De hade tolkat djungeltemat på sitt eget sätt, utan att mena något illa. De är jätteledsna att folk tagit illa vid sig.

Utsatt för trakasserier

Efter polisanmälan har Jallow Momodou blivit utsatt för trakasserier på sin arbetsplats, Malmö högskola. På en affisch är Jallows huvud placerat på en bar kropp med kedja runt halsen. Texten lyder "Vår negerslav är bortsprungen".

Nu ska han anmäla affischerna och prata med sin chef på högskolan.

– Det är uppenbart en reaktion på att jag har polisanmält Hallands nation och att jag står upp för mänskliga rättigheter. Den som gjort den här affischen är uppenbarligen rasist, säger Jallow till Kvällsposten.

Relaterat

Fråga SYV