Liga lurade studenter på Blocket

Ska ha lurat till sig minst 350 000 kronor med falska lägenhetsannonser. Nu åtalas fem personer.

Ligan satte i system att lura bostadssökande studenter och andra unga med falska lägenhetsannonser. Hela 55 personer trodde att deras bostadssituation var löst när de satte in förskottsinbetalningen.

Fem personer åtalas nu för att ha lurat till sig minst 350 000 kronor via falska Blocket-annonser.

– Det handlar om många desperata studenter som lurats, säger åklagare Carl Mellberg.

Annonseringen ska ha pågått under 2010 fram till januari 2011. Unga studerande från 19 år och uppåt från hela landet lurades att sätta in mellan ett par tusenlappar upp till 15 000 i förskottsinbetalning på lägenheter i Stockholm som egentligen inte alls varit lediga för uthyrning. Och de kommer sannolikt inte att få sina tusenlappar tillbaka.

De inbetalda beloppen har flyttats över till andra konton som tömts.

– När bostadssituationen ser ut som den gör i Stockholm är det kanske inte så konstigt att så många förskottsinbetalar utan att ha sett lägenheten ifråga, säger Carl Mellberg.

De totalt fem personerna, två kvinnor och tre män mellan 20 och 35 år, åtalas vid Stockholms tingsrätt för bedrägerier och penninghäleri. En 29-årig man misstänks vara huvudman och har häktats. Han erkänner en mindre del av bedrägerierna.

Åklagare Carl Mellberg har av olika skäl skrivit av ytterligare anmälningar som gällt samma bluffannonsering på Blocket.

– Säkerligen har ännu fler drabbats, säger han.

Relaterat

Fråga SYV