21 okt 2021

Plugga eller resa – eller både och

Ångest över att inte ha något att göra i sommar? Ett sistaminuten-tips är att förena nytta med nöje och åka utomlands på språkkurs – med studiemedel.

Rebecka Nord, 27 år, är något av en språkkursveteran. Hon har varit iväg två gånger på kortare språkkurser till Aten och Nerja  i Spanien och just nu pluggar hon franska och jobbar i Bryssel.

–  För mig var Aten helt nytt och kändes annorlunda. Det är en häftig stad, så stor med mycket ljud och trafik men den känns ändå härlig och jag kände mig hemma. Skolan jag gick på låg i ett mysigt kvarter med världens bästa café, säger Rebecka.

Det var för ett par år sen när Rebecka som jobbat hårt i eget företag av olika anledningar inte kunde fortsätta med det längre. Nu ville hon göra allt hon inte kunnat göra tidigare, och att åka utomlands för att förbättra språkkunskaperna stod högt på att göra-listan. Hon tycker att det är en fantastisk upplevelse men att man ska vara inställd på att det inte är semester.

– Var beredd på att det verkligen är skola. Om man är inställd på att bara sitta och äta glass i solen så tror jag att man får tänka om. Kurserna kostar en del pengar och kursdeltagarna är seriösa, säger Rebecka.

Hanna Wrangö, koordinator på AVISTA Språkreseförmedlarna berättar att vanliga ställen att åka till på sommaren för att plugga språk är södra Frankrike, Barcelona, Malaga och Florida.

– Det är många som åker på en kortare kurs under sommaren men sen förlänger kursen till hösten. Det är inte alla som vet att det är enkelt att göra så, berättar Hanna.

Hur sen kan man vara med att boka?

–    Det går att boka ända fram till en månad innan kursstart. Det går till och med att boka ännu senare men då får man betala en mindre ”senbokningsavgift”, berättar Hanna.

Tips inför sommarspråkkursen

Välj en ort som kanske inte är det självklara valet
Det finns många bra skolor på mindre orter. Ofta lär man sig mer och får lättare kontakt med lokalbefolkningen där.

Vill du ta studiemedel - boka minst 3 veckor i Europa
För att få studiemedel för europeiska språk (t ex engelska) krävs att du håller dig inom EES och Schweiz och att kursen är minst 3 veckor. Kursen ska också vara minst på halvtid. För utomeuropeiska språk måste du vara borta 13 veckor och studera på heltid.

Boka språkkursen som ett avstamp för en längre utlandsvistelse
Under kursen kommer du få många kontakter och tips om vad du bör se och göra i området. Se därför till att ha lite tid efter kursen för att turista.

Förmedlingar i Sverige för språkresor

Exempel på språkreseförmedlingar i Sverige:

AVISTA språkreseförmedlarna

Blueberry

STS

EF

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studera i Nya Zeeland

Äventyr, naturupplevelser, god mat och trevliga människor. Studier i Nya Zeeland ger en maxad upplevelse. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Nya ZeelandStudera på högskola utomlands På Nya Zeeland finns 8 universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes. Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands. Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Studiedestination: Tokyo

Japan och Tokyo är en studiedestination dit fler och fler väljer att åka. Häftigt och annorlunda tycker Björn som är där just nu. Björn valde att plugga japanska i Tokyo eftersom det verkade vara en häftig stad att studera i. Och det visade sig stämma. –  Det är alltid något på gång och staden sover aldrig. Den är full av trevliga människor. Kulturen är häftig och väldigt annorlunda än i Sver ...
Läs mer