11 okt 2021

Jobba dig jorden runt – på lyxbåt

Se världen kombinerat med jobb på lyxbåtar, det låter som en drömtillvaro. Nu finns en utbildning i Sverige som förbereder dig och ger dig de rätta kontakterna.

Malin Linder hade jobbat fem år på lyxyachter i Monaco och saknade en utbildning i Sverige för att lära sig hur den här, ganska speciella branschen fungerar.

– Jag hade många bekanta som kom till mig och frågade om jag kunde hjälpa dem att fixa jobb. Så jag startade igång.

Utbildningen till stewardess är en intensivkurs där man lär sig hur man bemöter gäster som har höga krav på servicen, hur arbetet fungerar på en båt, servering och tvätt men också etik och moral, alkohol och droger.

–  Det här är en livsstil, yachten är både boende och arbetsplats och man är aldrig helt ledig. För att trivas är det viktigt att man har service i sig, att man tycker om att bemöta människor och sen är det bra om man är nyfiken och äventyrlig, tycker Malin Linder som driver utbildningen på Swedish Yacht Crew School.

I kursen ingår också en Brand och Säkerhetsutbildning i Antibes eller Palma. Gör man den i Antibes är det många som passar på att söka jobb eftersom staden är ett Mecka för arbetsgivarna inom yachtvärlden.

–  Jag har mycket kontakter inom den här branschen så jag skickar ut elevernas CV till alla när kursen är slut. Sedan är det ett kursmoment att vi lär ut hur man söker genom agentur, berättar Malin.

Ett bra sätt att se världen

Emelie Glans har gått stewardessutbildningen i Stockholm och har nu fått jobb på en lyxjakt, där hon börjar om två veckor.

– Jag ville ut och se världen men är rädd för flyg så när jag hittade utbildningen där man kunde jobba på båtar så tänkte jag "fan, vad häftigt" och anmälde mig till kursen, berättar Emelie.

Hon valde att gå brand- och säkerhetskursen i Antibes och passade också på att gå runt på olika agenturer och presentera sig. Och det var på det sättet hon till slut fick jobbet.

Just nu befinner hon sig i Grekland, för ytterligare en kurs.

– Jag upptäckte att man behöver lite baskunskaper om hur man gör drinkar till gästerna, så just nu går jag en bartenderkurs i Grekland innan jag börjar jobba på yachten, säger Emelie.

Relaterat:

Den seglande gymnasieskolan

Res jorden runt för att ge service

Utbildningar där du får resa

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hetaste matlagningen i höst

Dagarna blir allt kortare och snart vill vi krypa inomhus för att aktivera oss. Det ökande intresset för mat, matlagning och bak gör att vi vill kolla vilka matlagningskurser som gäller just nu. – Det vi framförallt ser är en ihållande trend, där den ekologiska och närodlade maten är här för att stanna. Att man inte slänger utan tar tillvara, att kocken själv går ut och plockar sin egen harsyra oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-10

Han lär oss skriva poptexter i vår

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i vår. En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i Malmö i vår. Carl Johan Lundgren, sångare och låtskrivare i Malmöbandet Vit Päls, leder kursen i poplyrik och han är övertygad om att det bor en textförfattare i oss alla. - Det är klart, så länge man är road av vad man kan göra med språket i komb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skriv erotiska texter och lägg in surkål

Lär dig att skriva erotiska texter utan klyschor och pinsamheter, eller hoppa på en kvällskurs i "gör-det-själv"-anda och lär dig att lägga in surkål. Ett säkert tecken på att hösten står för dörren är dunsen på hallmattan när studieförbundens kurskataloger dimper ner. Utbudet av studiecirklar lockar med en höst i förkovrans och folkbildningens tecken och i år finns flera nyheter.
Läs mer