Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

Foto: Privat

Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips.

Förra året blev Norah Sakal, 22, utsedd till nummer 91 på Veckans Affärers lista över årets 100 ”Supertalanger”. I motiveringen nämndes att Norah, vid sidan av studierna till civilingenjör med inriktning mot bioteknik vid KTH, jobbade på tre företag och hade två volontäruppdrag.

– Det var fantastiskt hedrande att få den utmärkelsen, säger Norah.

I dag skriver hon sin kandidatuppsats. Samtidigt driver hon sitt eget företag, Accensi, som förmedlar examensarbeten mellan företag och studenter. Norah säger att hon har funderat en hel del på varför det gått så bra för henne.

– Jag vill ha personlig utveckling. Jag vill utvecklas, även inom ämnen där jag kanske inte är så bra till en början.

Norahs bästa tips

Planering. Det är A och O. Ligg i fas, förbered dig och läs inför en föreläsning. Upprepa så många gånger som möjligt. Med bra planering är det möjligt.

Överblick. Försök få en övergripande bild, därefter kan du gå in på detaljer. Då fattar du bättre vad du ska gå in och bli bättre på.

Lär dig plugga snabbt. Jag använder ReadRunner, det funkar bra. Jag laddade ner det när jag behövde läsa 1 500 sidor på en vecka. Det gick jättebra.

Prioritera. Detta gäller särskilt om du är försenad och kanske måste välja vilken tenta du ska ta. Specialisera dig på något så att du kan det bra, plugga inte bara lite på allt. Håll en mental ranglista med vad som är viktigast.

Utbildningar som hjälper dig prestera:

Läs mer:

Fråga SYV