12 maj 2021

Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips.

2018 blev Norah Sakal, 22, utsedd till nummer 91 på Veckans Affärers lista över årets 100 ”Supertalanger”. I motiveringen nämndes att Norah, vid sidan av studierna till civilingenjör med inriktning mot bioteknik vid KTH, jobbade på tre företag och hade två volontäruppdrag.

– Det var fantastiskt hedrande att få den utmärkelsen, säger Norah.

I dag skriver hon sin kandidatuppsats. Samtidigt driver hon sitt eget företag, Accensi, som förmedlar examensarbeten mellan företag och studenter. Norah säger att hon har funderat en hel del på varför det gått så bra för henne.

– Jag vill ha personlig utveckling. Jag vill utvecklas, även inom ämnen där jag kanske inte är så bra till en början.

Norahs bästa tips för att plugga effektivt

Planering. Det är A och O. Ligg i fas, förbered dig och läs inför en föreläsning. Upprepa så många gånger som möjligt. Med bra planering är det möjligt.

Överblick. Försök få en övergripande bild, därefter kan du gå in på detaljer. Då fattar du bättre vad du ska gå in och bli bättre på.

Lär dig plugga snabbt. Jag använder ReadRunner, det funkar bra. Jag laddade ner det när jag behövde läsa 1 500 sidor på en vecka. Det gick jättebra.

Prioritera. Detta gäller särskilt om du är försenad och kanske måste välja vilken tenta du ska ta. Specialisera dig på något så att du kan det bra, plugga inte bara lite på allt. Håll en mental ranglista med vad som är viktigast.

Utbildningar som hjälper dig prestera:

Senast uppdaterad: 12 maj 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden. Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna. - Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental trä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter. Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips. – Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så pluggar du med mobilen

Överallt omkring dig finns hjälpmedel för en lättare vardag, det gäller även skoldagen. Är du en av de som har en iPhone kommer här ett par appar som gör din dag i plugget lite lättare. Fredrik Petersson Den svenska almanackan hjälper dig att hålla koll på ditt liv såväl utanför som i plugget. Med sju olika påminnelseljud och med två påminnelsechanser per anteckning i kalendern kan du knappt mis ...
Läs mer