23 sep 2015

Så får du ett säkert studentflak

Under glädjeyran är det lätt att säkerheten glöms bort. AllaStudier guidar till ett säkert studentflaksfirande.

Det får inte välta, ingen får trilla av och en nykter ”polis” på plats är att rekommendera på studentflaken.

– Den största faran är väl att man inte har hållfasta skyddsräcken så att man kan ramla av flaket. Sen ska man undvika att vara på en sida så flaket inte välter. Åker man för fort finns risken att man ramlar runt och skadar sig. Det är de tre farligaste grejerna man ska se upp med, säger Henrik Olars, pressansvarig för vägtrafik på Transportstyrelsen.

Vid sidan av att skyddsräcken ska vara hållfasta måste de även vara minst 110 centimeter höga, enligt Transportstyrelsens rekommendationer.

– Vi rekommenderar också att man har en flakvärd, någon som inte själv är med och firar som kan vara ”polis” på flaket. Som kan ha kontakten med föraren eller se till att inte alla är på samma sida av flaket, säger Henrik Olars.

Här är reglerna:
  • Man får endast ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Hållfasta skyddsräcken ska finnas. Höjden bör vara minst 110 cm. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem.
  • Man får inte köra fortare än 20 km i timmen, och det får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B.
  • Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

    Källa: Trafikstyrelsen.
Olivia Krantz
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm. Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård. – Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Årets studenter är värre än tidigare

Fler än 200 studentskivor kvar. Men fyllan och våldet är redan nästan uppe i hela 2010 års siffror. Drygt en månad återstår tills det är dags för studenternas utspring, men redan har nästan lika många våldsbrott ägt rum i samband med studentskivor som under hela förra året. – Hittills i år har 39 våldsbrott anmälts vid studentskivorna. Oftast handlar det om ringa misshandelsfall där till exempel s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer