Sistaminuten-tips inför tentan

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Har du grym tentaångest nu när tentorna snart är här? Experten tipsar om hur du maximerar sista tiden innan tentan.

Theodor Groth, 22 år från Falsterbo pluggar första året på civilekonomprogrammet på Lunds Universitet och ska snart tenta i redovisning. Eftersom han förutom att plugga också jobbar på kvällarna gäller det att strukturera sin tid.

– Sista veckan innan tentan läser jag igenom anteckningar, gör extentor tillsammans med andra och försöker förstå vad lärarna vill ha, säger Theodor.

Lasse Lindhagen, föreläsare i studieteknik vid Malmö Högskola säger att förutsättningarna för en god slutrusch på tentaläsandet läggs redan tidigare under kursen. Det är nämligen anteckningarna man ska lägga extra krut på innan tentan. Nyckeln till bra anteckningar är att översiktsläsa vad föreläsningen ska handla om – innan man går dit.

– Då slipper man bli förbluffad över det som sägs. Är det första gången man får informationen försöker man anteckna allt, och då blir resultatet halvfärdiga anteckningar eftersom man inte hinner med, säger Lasse.

Det är bra att göra gamla tentor men undvik att detaljstudera kort tid innan tentan, hjärnan hinner inte processa den informationen och risken är att man slarvar till det man redan kan. Och glöm inte att skriva mycket när du pluggar.

– På tentan ska man sitta och skriva i 4 timmar men de allra flesta förbereder sig enbart genom att läsa. Det finns ett glapp, man behöver träna på att skriva, säger Lasse.

Theodor är ganska lugn inför sin tenta. Sista dagen innan tentan tycker han att man ska ta det lugnt och inte plugga så mycket.

– På själva tentadagen är det viktigt att vara pigg och fräsch och att vara uppe i tid. Glöm inte att ta med dryck och lite mat.

Tre tips på tentadagen

1. Läs igenom alla frågor först för att få överblick och kunna planera din tid.
Anteckna kort vad du vill ha med i svaret på varje fråga så att du inte rör ihop det. Det är lätt att skriva för mycket när man kan och vill få ur sig det. Sen får man lägga tid på att redigera.

2. Fastnar du – lämna frågan och gå tillbaka senare
Det är väldigt svårt att tänka sig ur en situation, ju hårdare man försöker, desto mindre sannolikhet att man lyckas. Var tidseffektiv och få ur dig det du kan först, gå sedan tillbaka till de svåra frågorna.

3. Börja varje fråga högst upp på en ny sida
Om man kommer på att man vill skriva mer på en fråga är det lättare att redigera då.

Läs mer:

Fråga SYV