Här slåss de för sina lärare

Foto: Lotta Bergseth

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet.

Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas.

– Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger Leonor Saraiva Leao, 16.

Hon och ett 70-tal andra elever demonstrerade i går förmiddag framför Södermalmsskolan. Kritiken handlar bland annat om att en populär lärarduo, som skapat en litteratur- och dramainriktning på skolan, får ändrade tjänster. Orsak: den ene av lärarna har ingen lärarexamen och flyttas till mellanstadiet, medan den andre bedöms sakna behörighet att undervisa på högstadiet i det ena av sina ämnen.

– Det är tråkigt att de splittras, och onödigt. Det är ju fyra år kvar tills den här reformen ska vara införd, säger Axel Olofsson, 15, en av eleverna som deltog i protesterna.

Skolans rektor Nina Jonsson försvarar förändringarna, som kommer till efter en genomgång av samtliga lärares utbildning och behörighet.

– De här lärarna är jättepopulära och kommer att vara kvar i arbetslaget. Men några av dem kommer inte att undervisa i ämnen som de inte har utbildning för. Det har inte att göra med om de fungerar eller inte, utan om att man enligt lag ska ha behöriga lärare på skolan, säger hon.

Relaterat

Fakta: Lärarlegg

  • Efter den 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare sätta betyg och ansvara för undervisning.
  • Den som redan har en lärarexamen eller förskollärarexamen och har arbetat ett år kan ansöka om legitimation hos Skolverket från den 1 augusti i år.
  • Den som blir klar med sin utbildning efter den 1 juli  i år kan ansöka om legitimation först efter en introduktionsperiod.
  • Det kommer att finnas två typer av legitimation: lärarlegitimation och förskollärarlegitimation. Av legitimationen kommer att framgå vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har.

Källa: Skolverket

Fråga SYV