18 okt 2021

Här slåss de för sina lärare

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet.

Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas.

– Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger Leonor Saraiva Leao, 16.

Hon och ett 70-tal andra elever demonstrerade i går förmiddag framför Södermalmsskolan. Kritiken handlar bland annat om att en populär lärarduo, som skapat en litteratur- och dramainriktning på skolan, får ändrade tjänster. Orsak: den ene av lärarna har ingen lärarexamen och flyttas till mellanstadiet, medan den andre bedöms sakna behörighet att undervisa på högstadiet i det ena av sina ämnen.

– Det är tråkigt att de splittras, och onödigt. Det är ju fyra år kvar tills den här reformen ska vara införd, säger Axel Olofsson, 15, en av eleverna som deltog i protesterna.

Skolans rektor Nina Jonsson försvarar förändringarna, som kommer till efter en genomgång av samtliga lärares utbildning och behörighet.

– De här lärarna är jättepopulära och kommer att vara kvar i arbetslaget. Men några av dem kommer inte att undervisa i ämnen som de inte har utbildning för. Det har inte att göra med om de fungerar eller inte, utan om att man enligt lag ska ha behöriga lärare på skolan, säger hon.

Relaterat

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Läraren som kan bli språkrör

Här är eleverna lärare

Så pluggar du med mobilen

Fakta: Lärarlegg

  • Efter den 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare sätta betyg och ansvara för undervisning.
  • Den som redan har en lärarexamen eller förskollärarexamen och har arbetat ett år kan ansöka om legitimation hos Skolverket från den 1 augusti i år.
  • Den som blir klar med sin utbildning efter den 1 juli  i år kan ansöka om legitimation först efter en introduktionsperiod.
  • Det kommer att finnas två typer av legitimation: lärarlegitimation och förskollärarlegitimation. Av legitimationen kommer att framgå vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har.

Källa: Skolverket

Anders Göransson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildade lärare ska premieras

Regeringen föreslår att bara legitimerade lärare ska få sätta betyg och ges fast anställning. Kritiken kommer från flera håll. Inom några år ska obehöriga lärare inte längre få sätta betyg på sina elever. I stället kommer någon av skolans legitimerade lärare att sätta betygen i samråd med den obehörige – och om det uppstår oenighet gäller den legitimerades åsikt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer