Hotellskolan ger Caroline hela världen som arbetsmarknad

Foto: Privat

Caroline valde att plugga på hotellskola i Schweiz, mycket på grund av att en stor del av utbildningen bestod av praktik. Och med en internationell erkänd utbildning har hon nu hela världen som möjlig arbetsmarknad.

Efter att ha jobbat i restaurangbranschen och fått mersmak för att arbeta med service sökte sig Caroline Dahlemar Sterner till den välkända skolan IHTTI School of Hotel Management i Schweiz. Det är ett val som hon inte ångrar. Ett av Carolines största intressen är nämligen att resa, och efter examen kommer hon att få hela världen som sitt arbetsfält!

– En av mina bästa vänner hade kommit in på en hotellutbildning på en annan skola i Schweiz och hon berättade om alla arbetsmöjligheter som finns i branschen. Det lät väldigt lockande så jag bestämde mig för att själv gå en hotel management-utbildning där, säger Caroline.

Schweiz är sedan länge känt i hotellbranschen för att ha utbildningar av hög kvalitet. Caroline funderade ett tag på vilken skola hon skulle söka in till. Valet föll på IHTTI School of Hotel Management i Neuchâtel, mycket på grund av en stor del av utbildningen där består av praktik.

Många valmöjligheter

Utbildningen på IHTTI är mellan ett och tre år lång, och man får själv bestämma hur länge man vill gå på skolan.

Efter ett år får man ett "Certificate", och efter två år ett "Diploma". De flesta väljer dock att studera alla tre åren för att få en Bachelorexamen.

Det sista året är helt teoretiskt medan det första och andra året till hälften består av praktik.

– Det känns kul och intressant att få tillämpa den teori vi lär oss i skolan på praktiken. Jag gillar att praktikblocken är så långa och att man själv har möjlighet att välja var i världen och i vilken typ av verksamhet man vill praktisera. Det gör att man kan sätta en personlig prägel på sin utbildning.

Praktik i Dubai och USA

Sin första praktikperiod spenderade Caroline i Dubai. Det är en spännande destination som just nu expanderar i snabb takt.

– Nya byggnader tillkom hela tiden medan jag var där. På hotellet där jag praktiserade var vi 74 olika nationaliteter i personalen och turisterna som åker till Dubai kommer från hela världen, så stämningen var verkligen internationell.

Just nu befinner sig Caroline i Virginia Beach i den amerikanska delstaten Virginia. Det är en klassisk semesterort som även har en hel del affärsresenärer. Caroline arbetar på ett hotell, The Westin, som ingår i den världsomspännande Starwoodkedjan där bland annat varumärkena Sheraton och St Regis också ingår.

Caroline sökte sig till Starwood för att få in en fot på en större hotellkedja och för att pröva på att jobba på ett nyöppnat hotell. Hotellet där hon praktiserar har bara funnits i knappt ett halvår och under de fyra månader som hon praktiserar där så får hon möjlighet att komma med egna idéer och förslag på projekt.

Spännande bransch

Det var flera faktorer som gjorde att Caroline valde att investera både tid och pengar på att gå en utbildning inom service management.

– Dels så gillar jag tanken på att ha världen som mitt arbetsfält och inte vara bunden till något specifikt land, dels så är utbildningen bred och man kan jobba på såväl hotell som inom turismnäringen, på bank eller med ledarskap i någon annan serviceinriktad bransch. En annan fördel är att det händer mycket i hotellbranschen. Nya kedjor tillkommer och nya hotell öppnas hela tiden runtom i världen. Det känns spännande.

Caroline har bestämt sig för att gå alla tre åren på skolan och ta en Bachelorexamen. Efter det planerar hon att åka till Australien och jobba i ett par år. Därefter lockar Sydafrika eller något land i Sydamerika. Det dröjer nog åtminstone ett par år innan hon kommer tillbaks till Sverige igen

Foto: Privat

Liten och personlig skola

Hotellskolorna i Schweiz lockar tack vare sitt goda rykte studenter från hela världen. Caroline har kursare från ett trettiotal olika länder, bland annat Colombia, Hongkong och Korea. Under sina två år på skolan har hon byggt upp ett omfattande internationellt nätverk som kan bli till stor nytta när det är dags att göra karriär.

Eftersom det är en relativt liten skola med drygt 200 studenter och de allra flesta av dem bor på skolan så umgås man mycket med sina kursare även efter skoltid. På så vis får man snabbt en nära kontakt med många av dem.

Caroline trivs bra i Schweiz och uppskattar närheten till Paris och skidåkningen i Verbier. Neuchâtel där skolan ligger är en gammal universitetsstad och anses vara en av landets vackraste städer. Den ligger vid en av Schweiz största sjöar, så på sommaren blir det en hel del bad.

Bred utbildning

Caroline tycker att en hotel managementutbildning passar den som är social, tycker om att resa och ge service till andra människor. Man behöver inte vara specifikt intresserad av en karriär på hotell.

– Många tror att en hotel managementutbildning är smal och nischad mot just hotellbranschen. Visst läser vi en hel del praktiska hotellrelaterade ämnen, men även marknadsföring, ledarskap, kommunikation och ekonomi. Det ger kunskaper som man har stor nytta av oavsett vilken bransch man sedan börjar arbeta i, säger Caroline.

Fakta

Du kan söka till IHTTI School of Hotel Management via IBS, International Business School.

Förutom hotellutbildningar i Schweiz, Australien och Belize erbjuder IBS en mängd andra studiemedelsberättigade utbildningar utomlands.

IBS ingår i STS-koncernen, som arbetat med utlandsstudier sedan 1958. De samarbetar med ett stort antal väletablerade och eftertraktade skolor/universitet.

Mer om hotellutbildningen på IHTTI

Alla IBS utbildningar

Fråga SYV