Vänner som studerar tillsammans
28 feb 2024

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Letar du efter en utbildning som säkert leder till jobb? Vi hjälper dig genom att lista utbildningar inom yrkeskategorierna med goda chanser till jobb efter examen.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos finns det goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande tre åren. Utbildning har länge varit viktig för att säkra jobbutsikter, men enligt Arbetsförmedlingen kommer en yrkes- eller högskoleutbildning bli ännu mer betydande i framtiden. Nedan listas heta utbildningar som säkrast leder till jobb.

1. Hälso- och sjukvårdsyrken

En utbildning inom hälso- och sjukvården är ett säkert kort för att få ett jobb efter examen. Behovet av vårdpersonal är stort och en utbildning till sjuksköterska eller undersköterska kommer garanterat leda till jobb. Andra yrken som också förväntas ge mycket stora möjligheter till jobb nu och inom de närmsta åren är barnmorska, arbetsterapeut, fysioterapeut och psykolog. Även utbildningar till medicinsk sekreterare och vårdadministratörer beräknas leda till jobb. 

2. Lärare

Är du intresserad av att arbeta med barn beräknas en utbildning till förskollärare leda till jobb. Det råder också en fortsatt efterfrågan på lärare i yrkesämnen samt på speciallärare och specialpedagoger. Vill du arbeta som speciallärare eller specialpedagog behöver du ha en lärarutbildning i grunden samt tre års yrkeserfarenhet.

3. Polis

Det råder även en stor efterfrågan på utbildade poliser och om du är intresserad av att arbeta som polis behöver du gå polisutbildningen. Polisutbildningen finns i Borås, Malmö, Stockholm, Växjö och Umeå. 

4. Datayrken

Både nu och inom de närmsta fem åren väntas tillgången på arbetskraft bli otillräcklig inom data- och IT-yrken. Det finns flera vägar in i IT-branschen, både via ingenjörsutbildningar och datavetenskapliga utbildningar som finns på flera orter i Sverige. Till de mest efterfrågade yrkena hör systemanalytiker och IT-arkitekter samt systemadministratörer. Även supporttekniker och utvecklare inom spel och digitala medier förväntas ha stora möjligheter till jobb de närmsta åren.

5. Bygg och anläggning

Trots läget som råder just nu inom bygg- och anläggningsbranschen beräknas det ändå behövas många gymnasieutbildade inom branschen, till exempel byggnadsplåtslagare, målare, snickare, murare, golvläggare, VVS-montör och även gruv- och stenbrottsarbetare. Samt även en utbildning till civilingenjör inom bygg- och anläggning beräknas också leda till jobb. 

6. Installations- och driftyrken

Inom installation, drift och underhåll finns det flera yrken värda att satsa på. Möjligheter till arbete nu och inom tre år förväntas vara stora för till exempel distributionselektriker, installations- och serviceelektriker, fordonsmekaniker och maskinreparatörer. Även en utbildning till drifttekniker vid värme- och vattenverk beräknas leda till jobb. 

7. Naturvetenskap 

Vill du arbeta med naturvetenskap kan en utbildning till biomedicinsk analytiker eller miljö- och hälsoskyddsinspektör ge goda möjligheter till jobb efter examen.

8. Kommunikation och information

Om du är intresserad av att arbeta med kommunikation på något sätt så ser marknaden ganska tuff ut just nu. Det som däremot kan leda till jobb inom detta område är att gå en utbildning till tolk eller översättare

9. Utbildningar till övriga yrken 

Andra yrken som det beräknas finnas gott om jobb inom är buss- och spårvagnsförare samt förare av jordbruks- och skogsmaskiner. Om du väljer att gå en utbildning till något av dessa yrken beräknas du ha goda möjligheter att få ett jobb efter examen. 

Källa: Arbetsförmedlingen.

Senast uppdaterad: 28 feb 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Lär dig tugget på universitetet

Språket på universitet är långt ifrån vardagligt och för den oinvigde kan det upplevas som rena grekiskan. Men var lugn! – Första intrycket är att det akademiska språket verkar krångligt, men man kommer förvånansvärt snabbt in i det, säger Emelie Andersson, nyutexaminerad universitetsstudent. När Emelie Andersson började kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö för några år sedan anade ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-16

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Ingela Holmquist är studie- och yrkesvägledare på Östergårdsskolan i Halmstad. Här ger hon sina bästa tips till hur man ska tänka inför gymnasievalet!

Läs mer