10 maj 2016

Nu är det dags att ordna studentbostad

Det är hög tid att hitta någonstans att bo. Men kampen om studentlägenheterna är hård. Josefine ordnade sin bostad på två dagar.

Förra hösten beräknade Sveriges Förenade Studentkårer att bara tre städer kunde erbjuda bostad inom en månad. På många håll måste studenter bo i andra hand, som inneboende eller hemma hos föräldrarna.

När Josefine Haasnoot, 21, skulle börja plugga till förskollärare vid Göteborgs universitet hade hon bara två veckor på sig att hitta en bostad. Dessutom satt hon många mil därifrån, i Arvika.

Men efter ett par smarta telefonsamtal var bostaden ordnad.

– Jag ringde en kompis som gav mig ett nummer till en hyresvärd. Jag ringde och sa att ”Jag börjar plugga om två veckor, jag tar vad som helst!” säger Josefine.

Dagen efter ringde hyresvärden upp och erbjöd Josefine ett korridorrum med delat kök. Samtidigt stod  hon i kön hos Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder men det dröjde tills hon fick bostad på det sättet. Efter ett och ett halvt år i kön blev hon erbjuden en egen lägenhet där hon nu har flyttat in.

– Jag trivdes inte i den gamla lägenheten, det var var ett stökigt bostadsområde med väldigt mycket bråk och poliser inblandade dagligen. Och jag trivdes inte med delat kök. Nu bor jag i en 26 kvadrat stor lägenhet, det är en etta med köksvrå. Den är mycket bättre belägen, säger Josefine.

Josefines tips till en bostad

1. Utnyttja kontakter
Bo tillsammans. Gå genom kontakter. Många är beredda att bo tillsammans. Prata med kurskamrater, många vill sänka sina hyror och letar efter inneboende.

2. Ring värden direkt
Ring runt. Ring till hyresvärdar direkt. Nätsidorna är ofta dåliga så du vinner på att ringa direkt. Även om boendet känns dåligt, ta dig till stan. Där ordnar det sig.

3. Ställ dig i kö överallt

Köa redan nu Ställ dig i kö redan nu i många städer, oavsett om du har tänkt plugga där eller inte. Du förlorar inte på att stå i kö.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

Du har precis fått nycklarna till din första egna lägenhet, du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner....och CSN. Här får du tips från familjeekonomen hur du får ekonomisk balans i ditt studieliv. Att leva på studiemedel är en tuff utmaning. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och delar här med sig av sina tips på hur du kapar kostnader, vad som är bra att tänka på när du skaffar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Vi har listan på vilka studentstäder där du garanterat får boende! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

80 000 studenter slåss om 12 000 hem

 I många studentstäder är bostadsbristen extremt hög, framförallt i Stockholm. Andra erbjuder bostadsgaranti. Kolla bostadsbarometern i din stad.

Läs mer