Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Foto: Stock Exchange

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet.

Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande. Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas Informationstjänst berättar om vad som skiljer dessa kurser från andra.

Vad kan man förvänta sig av en sommarkurs på folkhögskola?

– Ett lite mer kreativt sätt att lära sig, att lära sig nytt på ett nytt sätt. Sedan är ju halva grejen att bo på skolan och få nära kontakt med sina kurskamrater och även folk från andra kurser. Man går också till ett dukat bord för ett rimligt pris, det är ofta väldigt bra mat ute på skolorna, säger Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Har du några egna favoriter bland årets sommarkurser?

– Årets kurs var "Bygg din egen likkista", helt klart. Det känns lite provocerande att ha sin egna likkista i vardagsrummet. Jag tycker det är en fantastisk kurs som förenar handen och tanken och som kommer uppmana till att prata om livet.

Kan man fortfarande anmäla sig till sommarens kurser?

– Ansökningstiden har egentligen gått ut men det finns lediga platser på många kurser. Jag rekommenderar att man ringer direkt till skolorna och frågar om det finns plats. Då finns det goda chanser att komma med.


Bildserie på dansande barn
Foto: Kvinnofolkhögskolan

Hanna pluggar animation med genusperspektiv

Hanna Dahlström, 24 år pluggar just nu "Animation" under fem dagar på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Hon tycker att det är kul att göra något kreativt på sommaren.

– Oavsett om man jobbar eller pluggar är det skönt att göra något annat på sommaren som är kreativt och inte så allvarligt. Kurserna på folkhögskolor har ofta intressanta vinklar och innehåll som inte finns på högskolan, säger Hanna.

Hanna och hennes kurskamrater skaffar sig grundkunskaper i hur man gör animerad film, de har testat med lerfigurer och slutresultatet har blivit en animerad film på tre minuter.

– Jag har hållt på en del med film tidigare och jag tror att jag kommer ha nytta av de här kunskaperna eftersom jag gärna fortsätter att hålla på med film på fritiden, säger Hanna.

Hur märker man av det "genusperspektiv" som alla Kvinnofolkhögskolans kurser ska ha?

– Eftersom det är en så kort kurs märks det inte så mycket förutom att vi bara är kvinnliga kursdeltagare och att vi pratar en del om genusperspektiv.

Sommarkurser på folkhögskolor

Fråga SYV