18 okt 2021

Så lär du dig fixa festen

Sommaren är här – och med den festivalerna. Jeanette utbildar sig till eventkoordinator och jobbar på flera festivaler i sommar.

Jeanette Schjerva, 29 år från Malmö är en av dem som vill leva med festivaler året om. Hon pluggar till eventkoordinator i Landskrona och ska i sommar jobba både på Nordens största stadsfestival Malmöfestivalen och Helsingborgsfestivalen .  Hon erkänner att det är något visst att jobba med festivaler.

–    Att  jobba med att bygga upp förväntningar, och sedan  se resultatet genom att gå ut i folkvimlet och känna av stämningen, det är häftigt, säger Jeanette.

Jeanette brinner för livemusik och har länge varit verksam på fritiden med att arrangera konserter och festivaler. Genom utbildningen till eventkoordinator får hon sina kunskaper på papper och lär sig vad som krävs för att lyckas med ett arrangemang.

–    Utbildningen har hjälpt mig att se helheten, att på ett övergripande sätt se hur en festival arrangeras, marknadsföring, analys, presentationsteknik, hur du ska ta hand om personal, berättar Jeanette.

Karin Karlsson är festivalgeneral för Malmöfestivalen och säger att den här typen av jobb handlar mycket om att jobba fritt och då krävs det att man själv är intitiativrik och har en tydlig idé om vad det är man vill skapa.

– Många tror att de gillar att jobba fritt, utan så mycket styrning men sen visar det sig att det är få som verkligen fixar det. Det är ett jobb som kräver massor av kreativitet och ett stort tålamod med att jobba med problem. Det är kul tycker jag men frustrerande för vissa, säger Karin.


Festivalgeneralens tips för att få festivaljobbet

1.    Starta egna projekt inom din egen intressesfär

2.    Lär dig de olika ekonomiska systemen, hur man söker bidrag, hur F- och A-skatt fungerar osv.

3.    Gå på så många arrangemang du bara kan.

4.    Var ödmjuk och mottaglig för att lära.

Tips på utbildningar

Event marketing & management, Yrkeshögskolan Göteborg
Musik & Eventarrangör, Campus Nyköping

Relaterat

Musik och event – bli hjärnan bakom artisten

Han tjänar pengar på sina studier

Bob Dylan blir universitetsämne

Så tar du dig in i mediebranschen

Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Konstnärer får företag att tänka nytt

Tvekar du att välja en konstnärlig eller hantverksutbildning av anledningen att det känns som ett för osäkert yrke? I dag finns många arenor där konstnärer kan hitta en parallell karriär. Mona Wallström är metallkonstnären som hjälper företag att tänka utanför boxen, genom en konstnärs ögon. Mona Wallström är i grunden metallkonstnär och har haft en lång och varierad karriär.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-05-28

Här får Homan hugga i

Homan Akhlagi hoppade av KTH för en yrkeshögskoleutbidning på Stockholms Tekniska Institut. Möjligheten att få utbildning genom praktik i stället för enbart teori blev avgörande för hans val. Nu läser han till kyl- och värmepumptekniker och ser tydligt framtidsmöjligheterna inom branschen. – Jag började studera 2007 på KTH och läste då två år på civilingenjörsprogrammet och därefter till högskolei ...
Läs mer