Så lär du dig fixa festen

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Sommaren är här – och med den festivalerna. Jeanette utbildar sig till eventkoordinator och jobbar på flera festivaler i sommar.

Jeanette Schjerva, 29 år från Malmö är en av dem som vill leva med festivaler året om. Hon pluggar till eventkoordinator i Landskrona och ska i sommar jobba både på Nordens största stadsfestival Malmöfestivalen och Helsingborgsfestivalen .  Hon erkänner att det är något visst att jobba med festivaler.

–    Att  jobba med att bygga upp förväntningar, och sedan  se resultatet genom att gå ut i folkvimlet och känna av stämningen, det är häftigt, säger Jeanette.

Jeanette brinner för livemusik och har länge varit verksam på fritiden med att arrangera konserter och festivaler. Genom utbildningen till eventkoordinator får hon sina kunskaper på papper och lär sig vad som krävs för att lyckas med ett arrangemang.

–    Utbildningen har hjälpt mig att se helheten, att på ett övergripande sätt se hur en festival arrangeras, marknadsföring, analys, presentationsteknik, hur du ska ta hand om personal, berättar Jeanette.

Karin Karlsson är festivalgeneral för Malmöfestivalen och säger att den här typen av jobb handlar mycket om att jobba fritt och då krävs det att man själv är intitiativrik och har en tydlig idé om vad det är man vill skapa.

– Många tror att de gillar att jobba fritt, utan så mycket styrning men sen visar det sig att det är få som verkligen fixar det. Det är ett jobb som kräver massor av kreativitet och ett stort tålamod med att jobba med problem. Det är kul tycker jag men frustrerande för vissa, säger Karin.


Festivalgeneralens tips för att få festivaljobbet

1.    Starta egna projekt inom din egen intressesfär

2.    Lär dig de olika ekonomiska systemen, hur man söker bidrag, hur F- och A-skatt fungerar osv.

3.    Gå på så många arrangemang du bara kan.

4.    Var ödmjuk och mottaglig för att lära.

Tips på utbildningar

Relaterat

Fråga SYV