Så pluggar du smart i sommar

Foto: Scanpix

Sommaren betyder sol och bad. Men för många innebär den också släpande poäng, resttentor och sommarkurser. Fredrik Olsson, studievägledare vid Karlstad universitet, ger sina bästa tips för att lyckas med studierna i värmen.

1) Planera

Ha en plan, planera tiden. Någon sa att ”Planen är inget, planera är allt”. Har du planerat så är det enklare att planera om, och att få det gjort. Man blir faktiskt mer flexibel då än om man inte har någon plan.

2) Gör det!

Skjut inte uppgifter framför dig. Då bildas en hög tröskel som blir svår att ta sig över. Och då blir det panik på slutet och man pluggar dygnet runt de sista dagarna.

3) Låt intresset styra

Om du väljer att läsa sommarkurser är det bra att låta intresset styra. Bredda dig och bilda dig! Kom ihåg att två somrars studier ger lika mycket poäng som en termin, ifall du vill snabba på din utbildning.

4) Använd vädret

Ta vara på vädret. Att vara student är ett flexibelt liv. Ta med böckerna till stranden. Eller ta med dem till sommarjobbet – men kolla bara så att arbetsgivaren inte blir arg.

5) Ta korta läspass

Dela upp studierna i kortare läspass, det är inte bara att banka in kunskap. Hjärnan behöver små pauser. Då kan både jobb, sol och bad vara bra.

Relaterat

Fråga SYV