Här är utbildningarna som ger dig jobb

Foto: Scanpix

Plåtslagare, ingenjörer och läkare har inga problem att få jobb de kommande åren. Värre är det för matroser, fotografer och journalister.

Vill du ha ett jobb? Satsa på något inom data, teknik eller byggbranschen. Där är efterfrågan på kompetent arbetskraft stor, enligt Arbetsförmedlingen. Även lastbilschaufförer behövs. Tillverkningsindustrin skriker också efter folk. Däremot är arbetsmarknaden tuffare för kulturarbetare, vårdbiträden och administratörer.

– Antalet kontorsarbeten minskar. Reseförsäljare, receptionister och så vidare. Fast det är brist på telefonförsäljare. Det beror säkert på hög personalomsättning, att det inte är så attraktivt att jobba med samt kraven på kompetens, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben 2011 och 2012? minskar nu arbetslösheten i drygt hälften av yrkena som kräver högskoleutbildning. För yrken som kräver gymnasieutbildning är siffran 70 procent. Nu finns det brist på bland annat kockar och grundutbildade sjuksköterskor.

Relaterat

Fråga SYV