07 okt 2021

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om.

Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska.

– Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48. Då får jag nästan 20 år i yrket, vilket inte är så pjåkigt, säger hon och skrattar.

Anna Helmerson är inte ensam. Enligt statistik från Verket för högskoleservice (VHS) är utbildningar till lärare, studievägledare och sjuksköterska de populäraste valen bland personer äldre än 35 år som väljer att byta karriär.

– Det stora flertalet studenter äldre än 35 år hittar vi bland påbyggnads- och distansutbildningar, vilket ju inte är så konstigt. Det kan handla om olika typer av specialiseringar och mastersutbildningar. Men bland dem som påbörjar en helt ny utbildning är sjuksköterska och lärare de vanligaste valen, säger Ellen Almgren, utredare på Högskoleverket.

TT

Läs mer:

Plugga mitt i livet – så funkar det

Så lyckas du på distans

Utbildning för dig som jobbar

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskolan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-28

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer