Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om.

Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska.

– Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48. Då får jag nästan 20 år i yrket, vilket inte är så pjåkigt, säger hon och skrattar.

Anna Helmerson är inte ensam. Enligt statistik från Verket för högskoleservice (VHS) är utbildningar till lärare, studievägledare och sjuksköterska de populäraste valen bland personer äldre än 35 år som väljer att byta karriär.

– Det stora flertalet studenter äldre än 35 år hittar vi bland påbyggnads- och distansutbildningar, vilket ju inte är så konstigt. Det kan handla om olika typer av specialiseringar och mastersutbildningar. Men bland dem som påbörjar en helt ny utbildning är sjuksköterska och lärare de vanligaste valen, säger Ellen Almgren, utredare på Högskoleverket.

Läs mer:

Fråga SYV