Rekordstor brist på studentbostäder

Foto: Scanpix

Nu börjar hundratusentals studenter på landets högskolor och universitet. Bristen på bostäder har aldrig varit så stor. Tips: Så hittar du någonstans att bo.

Inför höstterminen har rekordmånga studenter blivit antagna till landets högskolor, 270 000 studenter. Exempelvis har antalet antagna ökat med 23 procent till Högskolan i Skövde och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från Verket för högskoleservice, VHS.

Också större universitet märker av det ökade söktrycket. Uppsala universitet har antagit 1 500 fler studenter än tidigare och vid Linnéuniversitet är ökningen 2 000 personer, skriver Hem&Hyra.

Tova Bennet arbetar på Bopoolen som drivs av studentkårerna och förmedlar bostäder till studenter i Lund. Som vanligt är bostadssituationen svår.

– Ja, det är väldigt tufft. Har du inte ställt dig i kö redan är det i princip omöjligt att få en lägenhet, säger hon och råder dem utan bostad att ändå registrera sig för studentbostad hos bostadsbolagen.

Enligt Tova är väntetiden för ett korridorsrum i Lund sex månader och nyantagna studenter får vara beredda på att bo i andrahand under den första tiden, skriver Hem&Hyra.

Relaterat

Fråga SYV