12 apr 2016

Tonåringar forskar på sommarlovet

Badkläderna byts mot forskarrockar och stranden mot kemilabb. Under två sommarlovsveckor får 40 tonåringar prova jobbet som forskare på Kemicentrum i Lund.

Att många sovmorgnar försvinner är inget bekymmer, enligt Maaike Fokkema, 17.

– Det här är intressant och man lär sig mycket som man kommer att ha nytta av, säger Maaike.

Forskarskolan arrangeras av Astra Zeneca, och eleverna har bland annat provat på att tillverka värktabletter. När Metro hälsar på gör Maaike och hennes kamrater ett experiment där de häller glycerol på kaliumpermanganat så att det självantänds.

– Jag vill ge eleverna labbvana, det är bra att ha när de börjar på universitetet, säger handledaren David Andersson.

Johan Mårtensson
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Risker för specialprogrammen

Specialinriktade gymnasieskolor kan få svårt att få elever när skolors rätt att avvika från nationella program minskas, uppger Ekot. Om programmet finns på hemorten utgår inte inackorderingstillägg på 2 350 kronor för boende på annan ort. 400 skolor har ansökt om avvikelse från nationella program, 300 har fått nej. Kulturama har estetiska specialprogram med musikal, foto och film.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt. För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Bäst i Sverige på att starta företag

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan i höst. Malmö Borgarskola vet hur man får eleverna att omvandla vardagsproblem till affärsidéer. Tips: Så lockar du fram entreprenören inom dig.

Läs mer