Rektor misstänks ha stulit halv miljon

Foto: Scanpix

Stockholmsrektorn valde plötsligt att sluta för ett nytt toppjobb hos annan kommun. Bara några månader efteråt polisanmäldes samma rektor för grov förskingring. Han riskerar nu flera års fängelse för att ha stulit högstadieelevernas och skolans pengar.

– Det där får du ta med någon annan. Ett avslutat kapitel från min sida, säger den utpekade rektorn, i dag högavlönad toppchef i en kommun i norra Sverige.

Förskingringen på högstadieskolan i Stockholmsområdet skall ha genomförts vid flera olika tillfällen från och med 2005 fram till 2009 då den populäre rektorn plötsligt valde att lämna sin tjänst. Han hann precis få klart med nytt chefsjobb innan polisanmälan mot honom lämnades in.

Den misstänkte var i flera år rektor för en välmående skola som klarade sin budget med råge. Stora delar av de 600 000 kronorna han misstänks ha förskingrat skall ha varit pengar från överskott på skolverksamheten.

– Vi är i princip klara med utredningen. I övrigt råder förundersökningssekretess, säger Stockholms­åklagaren Fredrik Karlsson.

Utredningen mot rektorn, som för närvarande gäller trolöshet mot huvudman, har pågått nästan ett år och inom kort kallas han till förhör.

– Ganska tidigt riktades våra misstankar mot en viss person men på grund av banksekretess hann han sluta på skolan innan vi fick det bekräftat, säger den ansvarige kommundirektören för den drabbade skolan.

Den brottsmisstänkte rektorn har även avböjt att svara på om hans nuvarande arbetsgivare känner till brottsmisstankarna.

Relaterat

Fråga SYV