Kåren startar bostadsförmedling

Foto: Gustaf Gräll

Nu startar kåren en egen bostadsförmedling för studenter i Stockholm. "Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling."

Rekordmånga personer kommer till Stockholm för att studera i höst, men läget på bostadsmarknaden gör att studenter kan tvingas tacka nej till utbildningen de har antagits till. Det menar Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, som nu startar en egen andrahandsförmedling av studentbostäder.

– Bostadsbristen för studenter i Stockholm är värre än någonsin. I år är det verkligen extremt, säger SSCO:s ordförande Lina Glans. Många hänvisas till en otrygg andrahandsmarknad och vi hör ständigt ifrån studenter som fått betala ockerhyror eller blivit lurade på andra sätt.

Både de som vill hyra och de som har ett boende att hyra ut kan lägga ut sin annons på kårens bostads-förmedling. På hemsidan finns även tips på vad man ska tänka på vid andrahandsuthyrning och mallar för hur ett andra­handskontrakt kan se ut.

– Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling, eftersom en handläggare hos oss kontrollerar alla annonser. Men hemsidan är bara en liten hjälp för att möta det akuta behovet – egentligen är det fler studentbostäder som måste byggas, säger Lina Glans.

Bostadsförmedlingar i Stockholm

Fakta: Studentbostäder

Andel studenter som det finns studentbostäder till

  • Stockholm 16 procent
  • Göteborg 20 procent
  • Linköping 22 procent
  • Lund 25 procent
  • Umeå 28 procent
  • Uppsala 43 procent


Källa: Studentbostadsföretagen

Fråga SYV