Stora studentkravaller i Chile

Foto: Scanpix

Polis har fått sätta in tårgas mot demonstranter i Chile som kräver att utbildningssystemet reformeras. Protesterna mot president Sebastián Piñero är de största sedan landet blev demokratiskt 1990.

För femte gången på två månader samlades tiotusentals människor – de flesta studenter – för att visa sitt missnöje med landets politik.

Den till största del fredliga demonstrationen i huvudstaden Santiago i tisdags urartade vid ett tillfälle när en grupp ungdomar satte saker i brand och kastade stenar mot kravallpolisen, som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Sammanlagt deltog omkring 70 000 personer i protesterna i Santiago enligt polisen – arrangörerna gissade på det dubbla.

Protester ägde även rum i flera andra större städer, som Arica, Valparaíso och Concepción. I Argentina marscherade hundratals chilenska studenter för att visa sin solidaritet.

Över 270 personer greps och 16 civila samt 26 poliser skadades, enligt El País.

– Protesterna kommer att fortsätta... tills staten ger oss bättre utbildning, sade Manuel Soto, en av demonstranterna, till AFP.

Studenterna vill att staten ska ta över de offentliga universiteten, där 90 procent av landet 3,5 miljoner studenter utbildas. Ända sedan militärregimens tid har lokala myndigheter drivit universiteten, vilket har lett till djupa klyftor och underfinansierade skolor.

Studenterna kräver också att högre utbildning ska bli billigare. Offentliga studielån saknas och många måste ta stora banklån.

– Jag demonstrerar för att jag har två barn och jag får inte ekonomin att gå ihop. De kommer att vara i skuld i åratal efter universitetet, sade Graciela Hernández.

Relaterat


Fråga SYV