Så inreder du studentlyan smart

Foto: Daniel Jälmbratt / Kanal5

Hur fixar du en inredning på liten yta för en billig peng? Johnnie och Mattias från Roomservice tipsar. ”Bara fantomen bor i en grotta”

Det finns många enkla och billiga knep för att bo billigt och bra. Johnnie och Mattias tipsar om att måla om och skaffa hyllor som tar tillvara på plats högt upp i lägenheten – som kan spara mycket golvyta.

– Ett sängskåp eller en loftsäng sparar plats. Vilket som passar beror på takhöjden, säger Mattias.

Sökfunktion:

Johnnie tipsar om att utnyttja blocket, Myrorna och loppisar för att göra billiga möbelfynd.

– Det finns mycket i massiv ek och valnöt som många inte är intresserade av idag. De är optimala för studenter som bor trångt. Industrigrejer är smart. Gamla möbler är byggda på ett helt annat sätt än idag. Torka av så är de som nya. Du kan få en soffa för 200 som skulle kosta 30 000 idag, säger han.

Vanliga misstag är enligt Johnnie att man målar om för mörkt, och poängterar att ”Bara Fantomen bor i en grotta”. Mattias säger att alldeles för många inte tar sig tiden att göra i ordning sin lägenhet.

– De flyttar in och funderar inte över hur de ska ha det. När de flyttar därifrån några år senare är det fortfarande kaos. Planera, det är det värt, säger Mattias.

Ett ovanligt men effektivt inredningssätt som Johnnie gillar är att använda kontorsinredning.

– I mitt sommarställe har vi ett gammalt arkivskåp. Det är otroligt effektivt! Det kostade 200 kronor och det sväljer allt! säger han.

Tre tips: Så tar du hand om loppisfynden

Hur målar jag om ett bord?

Välj inte ett plastlaminerat bord, då fäster inte färgen. Ta ett lackat eller i trä. Slipa av gammal lack, grunda och måla i den färg du vill ha. Viktigast är att göra rent så att färgen får fäste.

Hur byter jag tyg på en stol?

Om det bara är dynan: Lossa dynan, dra på tyget och häfta fast på undersidan. Är det en mer avancerad möbel ska man inte ge sig på det om man inte är van – det är helt enkelt för svårt.

Hur får jag bort gammal färg från en hylla?

Blod, svett och tårar. Det gäller egentligen bara mekaniskt arbete, att slipa och skrapa. Ska du däremot bara måla om så behöver du bara rugga upp ytan.

Fler artiklar om studentboenden

Fråga SYV