07 okt 2021

Ännu finns chansen att bli biolog

Biologprogrammet är en av många utbildningar med platser kvar. Sök i tid om du vill ha en plats. Här hittar du lediga restplatser.

Kandidatprogrammet i biologi vid Göteborgs universitet är en av många utbildningar med platser kvar inför höstterminen. Just nu är tio platser lediga. Dessutom räknar institutionen med flera sena avhopp av de som kommit in på andra utbildningar.

Peter Gulz, utbildningsadministratör vid institutionen för biologi, säger att de flesta biologer får jobb efter examen.

– Biologer hamnar på många olika arbetsplatser men generellt sett blir de handläggare inom miljö och naturvård på kommun eller länsstyrelse, på konsultföretag och en del fortsätter inom universitetet med forskarstudier. Om de fördjupar sig inom molekylärbiologi så arbetar de främst med forskning inom bioteknik och på läkemedelsföretag.

Peter berättar att enligt en enkät från 2008 så var 85 procent av de examinerade biologerna väldigt nöjda och hade ett jobb som var kopplat till utbildningen.

– Om man kommer in och tar sina chanser, skaffar praktik och knyter kontakter – då är chanserna stora, säger Peter.

Hur populär är utbildningen?

– Det har varierat över tid. Förut blev vi nerringda när utbildningen bara fanns på fem-sex universitet. Nu finns programmet på fler högskolor. Antalet biologer som examineras är inte färre, men vi har svårare att hitta studenter.

Vem passar till att bli biolog?

– Om du är intresserad av ämnet och tror att det kan leda till något som du är intresserad av att arbeta med, då borde du söka.

Sök nu!

Lediga platser på utbildningar.

Relaterat

Plugga biologi – jobba som arborist

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

Guide: Miljö är det nya svarta

Naturälskare – här hittar du karriären

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Allt fler söker sommarkurser

Det blir allt populärare att gå en högskolekurs på sommaren. Den 17 mars var sista anmälningsdag till universitetens sommarkurser. Då hade 11 000 perosner sökt kurs vid Uppsala universitet till sommaren 2014. Det är en ökning med nästan 90 procent från förra året då 5 894 personer ansökte. Även Lunds universitet ser ett ökat intresse för att plugga under sommaren.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Vad innehåller en uppsats?

En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. Hur skriver man en uppsats? Vad ska den innehålla? Vad innebär de olika delarna? Vi hjälper dig förstå universitetsuppsatsens struktur! 

Läs mer