Ännu finns chansen att bli biolog

Foto: Lena Garnold

Biologprogrammet är en av många utbildningar med platser kvar. Sök i tid om du vill ha en plats. Här hittar du lediga restplatser.

Kandidatprogrammet i biologi vid Göteborgs universitet är en av många utbildningar med platser kvar inför höstterminen. Just nu är tio platser lediga. Dessutom räknar institutionen med flera sena avhopp av de som kommit in på andra utbildningar.

Peter Gulz, utbildningsadministratör vid institutionen för biologi, säger att de flesta biologer får jobb efter examen.

– Biologer hamnar på många olika arbetsplatser men generellt sett blir de handläggare inom miljö och naturvård på kommun eller länsstyrelse, på konsultföretag och en del fortsätter inom universitetet med forskarstudier. Om de fördjupar sig inom molekylärbiologi så arbetar de främst med forskning inom bioteknik och på läkemedelsföretag.

Peter berättar att enligt en enkät från 2008 så var 85 procent av de examinerade biologerna väldigt nöjda och hade ett jobb som var kopplat till utbildningen.

– Om man kommer in och tar sina chanser, skaffar praktik och knyter kontakter – då är chanserna stora, säger Peter.

Hur populär är utbildningen?

– Det har varierat över tid. Förut blev vi nerringda när utbildningen bara fanns på fem-sex universitet. Nu finns programmet på fler högskolor. Antalet biologer som examineras är inte färre, men vi har svårare att hitta studenter.

Vem passar till att bli biolog?

– Om du är intresserad av ämnet och tror att det kan leda till något som du är intresserad av att arbeta med, då borde du söka.

Sök nu!

Relaterat

Fråga SYV