900 utländska studenter utan bostad

Foto: Peter Brinch

Bostadsförmedlaren i Lund: Det är värre i år än vanligt.  Bostadsskojarna tar chansen – men kan åka dit.

Bostadssituationen ser som vanligt mörk ut för många av Lunds blivande studenter. I dag anländer 2 000 studenter från utlandet, cirka 900 av dem har fortfarande ingen bostad.

– Det är värre i år än vanligt. Det är så illa att vi varit ute och raggat soffor. Dessutom har vi skaffat fram ett gammalt dagis som akutboende, säger Tova Bennet, samordnare på studentkårens bostadsförmedling, Bopoolen.nu.

Under helgen fick Bopoolen.nu ihop 55 nya platser, men det räcker inte. De som blir utan är hänvisade till en hyresmarknad fylld av lycksökare, kvadratmeterhyror på upp till 3 000 kronor per år hör till vanligheterna. Det är dubbelt så mycket som ett vanligt studentrum. Att ta ut en så saltad hyra är olagligt, men knappast något nytt.

– Det har de gjort i Lund i alla tider och de har i alla tider också åkt på återbetalningar, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen Södra Skåne.

Utanför Bopoolen.nu:s tillfälliga expedition är det full rulle. Andreas Elben, elektroingenjörsstudent från Tyskland, visste att det skulle bli svårt och har redan tältat i tre dygn.

– Jag hoppas på att få ett korridorsrum här i Lund till slut, annars får jag försöka hitta något i Malmö. Det värsta erbjudandet jag fått var på 10 000 kronor för en lägenhet, säger Andreas Elben.

Fakta: Dyra boenden

Några exempel på dyra boenden i Lund.

  • Husvagn utanför Lund
    5 500 kronor per månad
  • Central etta i Lund
    15 000 kronor per månad
  • Källare utanför Lund
    1,85 meter i takhöjd: 4 250 kronor per månad
Fråga SYV