Så blir du Nobelfestens toastmaster

Foto: Orasis (Copyright Nobelstiftelsen)

Är du grym på språk och är utrustad med nerver av stål? Just nu har du chansen att knipa ett av världens mest prestigefyllda studentjobb: Toastmaster på Nobelfesten.

Det är Nobelstiftelsen och Stockholms Studentkårers CentralOrganisation, SSCO, som utlyser tjänsten som toastmaster vid Nobelfesten fram till 2014.

– Toastmastern har hand om skålar och presentationer på Nobelfesten. Det är lämpligt om man är språkintresserad även om det är omöjligt att kunna alla språk som kan uppkomma, säger Martin Stensen, som just nu har posten som toastmaster.

En toastmaster på Nobelfesten måste vara bra på både uttal och språkmelodi. Presentationerna görs nämligen på svenska, engelska – och pristagarnas modersmål. Själv har Martin stått i talarstolen och talat svenska, tyska, hebreiska, spanska, japanska och engelska.

– Jag tycker inte man ska bli avskräckt bara för att man inte kan åtta språk!

Martin berättar att han var nervös inför presentationen av litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa, på spanska. Spanska är ett av världens största språk. Ett språk Martin inte behärskar. Men som han skulle tala inför miljontals människor i direktsändning.

– Minuten efter presentationen kommer Vargas Llosa upp. Innan han ställer sig i talarstolen vänder han sig mot mig, sätter båda tummarna mot pekfingrarna och väser ”Perfect pronounciation”.

Vid festligheterna 2010 fick Martin, som bara kan svenska, engelska och tyska, beröm i TV av kemipristagaren Ei-ichi Negishi för sitt japanska uttal.

Vem passar som toastmaster?

– Någon som har scenvana, det är lättare om man har stått inför ett stort antal människor innan och tycker om det, säger Martin. Det märks om någon är bekväm i talarstolen.

Fakta: Krav för ansökningen

  • Du måste kunna minst tre språk sedan tidigare
  • Du måste studera i minst fyra år framöver, det vill säga fram till hösten 2014
  • Du måste befinna dig i Sverige vid förberedelserna för Nobelfesten
  • Ansökningar skickas till SSCO innan 31 augusti

Relaterat

Fråga SYV