Checklista: Bli redo för terminsstart

Foto: Urban Brådhe

Nu börjar terminen och det är hög tid att få ordning på allting. Kårordföranden ger sina bästa tips.

Vid terminsstart är det mycket som ska ordnas. I synnerhet om du just flyttat till en ny studieort är det lätt att glömma något i villervallan. Karin Nordlund, ordförande på Uppsala Studentkår, vet vad som är viktigast för en student.

– Skaffa en cykel. Och se till att den är rätt utrustad. Det är dryga böter på att cykla på trottoaren eller utan ljus, säger hon.

Har du inte gjort det innan så är det dags att skaffa en bostad. Att lägga en budget är också bra, även om det är svårt när studiemedlet är lågt och utgifterna är ojämna. För att ha råd med kurslitteratur, möbler och försäkringar tipsar Karin om att många billiga fynd finns på second hand och genom kårmedlemskapet.

– Botanisera i kurslitteraturen och hör efter vad som finns på kårens andrahandsbokhandel. Man kan spara in hundralappar på att köpa andrahandslitteratur. Eller låna böcker, där kan du spara tusenlappar!

Karin tipsar om alla studentrabatter du kan använda. Med Mecenatkortet får du exempelvis rabatt på adressändringen.

När föreläsningarna börjar gäller det också att vara smart. Karin påminner om att du ska läsa igenom din kursplan.

– Universitetet har bundit sig till det som står där och måste hålla det. Står det att du ska ha hemtenta så kan det inte plötsligt bli en salstenta, och står det att du ska ha tre obligatoriska moment så får det inte bli sju, säger Karin.

Tre tips inför terminsstarten

  • Bostad – var försiktig
    Se upp. Var vaksam för bedrägerier, det är extra riskabelt om du kom in sent och inte har kunnat söka boende i tid. Det finns tvivelaktiga hyresvärdar. Det finns fall där man plötsligt ändrat hyran, eller haft krav på att studenten ska städa hela huset. Då är det bättre att pendla.
  • Fixa det praktiska
    Rabatter. Skriv dig där du ska plugga – många kommuner har bonusar som tidningsprenumerationer och platser i bostadsköer. Teckna hemförsäkring – i Uppsala är det rabatterat hos Länsförsäkringar. Adressändra. Du har studentrabatt genom ditt Mecenatkort.
  • Engagera dig
    Umgås. Ha ett öppet sinne och engagera dig. Det är kul och leder till kontakter som du kommer att ha nytta av senare i livet. Det är lätt att det bara blir ett spår om du bara är med i en förening och glömmer nationen. Umgås med dina korridorkompisar och bredda ditt kontaktnät.
Fråga SYV