Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Foto: Scanpix

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna.

I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.

I januari i år rasade några av Malmös gymnasieelever mot skolmaten. Sedan dess har staden sökt bättring, bland annat genom att införa en bättre dialog med Malmö Skolrestauranger, som levererar en stor del av maten i skolorna.

– De ska också informera tydligare om vad det är för mat och vad den innehåller. Dessutom ska elever vara med och provsmaka när köken tar fram nya rätter och så ska varje skola ha ett matråd, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö stad.

Matrådens införande har det varit lite si och så med. På S:t Petri skola, där skolmatsupproret startade, var det ingen som ville sitta med.

– Ungdomar vill ha snabba resultat och det långsiktiga arbetet intresserar dem inte alltid, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri.

Relaterat

Fråga SYV