18 okt 2021

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna.

I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.

I januari i år rasade några av Malmös gymnasieelever mot skolmaten. Sedan dess har staden sökt bättring, bland annat genom att införa en bättre dialog med Malmö Skolrestauranger, som levererar en stor del av maten i skolorna.

– De ska också informera tydligare om vad det är för mat och vad den innehåller. Dessutom ska elever vara med och provsmaka när köken tar fram nya rätter och så ska varje skola ha ett matråd, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö stad.

Matrådens införande har det varit lite si och så med. På S:t Petri skola, där skolmatsupproret startade, var det ingen som ville sitta med.

– Ungdomar vill ha snabba resultat och det långsiktiga arbetet intresserar dem inte alltid, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri.

Relaterat

Här hittar du Sveriges bästa skola

Johan Allgoth

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lärare stoppar fyllefester på nätet

Nollningen väntas bli lugnare i år. Lärare håller koll genom Facebook. Terminsstart på gymnasieskolorna brukar innebära vilda fyllefester på stan när nya studenter ska ”nollas”. Men de senaste åren har nollningen minskat och polisen hoppas att det blir lugnt i år också. – Men det går i trender, vissa år är det intensivt, säger Lotta Lundquist, presstalesman på citypolisen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt. För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Läs mer