Här bestämmer eleverna på skolan

Foto: Urban Brådhe

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande"

– Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som finns på skolan.

Charles Carlbring, 17, som även han ingår i marknadsföringsgruppen, instämmer.

– Vi har haft tät kontakt med både skolledning och arkitekter under tiden som huset växt fram. Och vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer.

När gamla Vilunda gymnasium skulle renoveras upptäcktes byggtekniska skador. Arkitektbyrån ”White” fick därför i uppdrag att rita ett nytt alternativ. De övertygade lokala politiker om att det var viktigt att ställa frågan även till eleverna: ”Vad är det som gör en skola attraktiv?”

– Arbetet tog avstamp i olika workshops som vi genomförde tillsammans med skolans personal och elever samt lokala politiker, säger Hans Forsmark arkitekt på White.

Skolans biträdande rektor Jens Grönlund är tydlig med att elevernas delaktighet är en avgörande del av skolans bärande idé.

– 30 procent av Sveriges gymnaiseskolor har korridorer som ingen använder, så vill inte vi ha det. Därför bjöd vi in ungdomarna att själva vara med och utforma skolans koncept, säger Jens Grönlund.

Fråga SYV