Så får du plats i sista minuten

Foto: Gustav Gräll

Nu i dagarna bänkar sig många studenter för höstens första föreläsning. Det finns fortfarande goda chanser att hoppa på i sista stund.

www.studera.nu listas närmare 14 800 högskoleutbildningar som fortfarande står öppna för anmälan. En titt på lärosätenas hemsidor visar till exempel att det bara vid Linnéuniverstitetet i Kalmar/Växjö finns platser kvar på omkring 500 utbildningar.

Flest lediga platser finns på kurserna, med allt från 3D-grafik till betongkonstruktioner att fördjupa sig i. Men vill du läsa till lärare eller biolog går det också bra.

Den typiske eftersläntraren, den som söker långt senare än 15 april, är oftast en person som redan ställt in sig på studier men kanske inte nu eller här, förklarar Peter Citron som är antagningschef vid Linnéuniversitetet. Man kan ha blivit varslad från jobbet eller kommit in på annan ort men inte fått bostad där.

– Det är en minoritet som aldrig haft en tanke på att läsa vid högskola, och helt plötsligt får för sig att göra det, säger han.

Hans råd är att inte handla i panik om ursprungsplanen inte höll.

– Ta kontakt med en studievägledare. Få klart för dig att du får ut det du vill av studierna. Kasta dig inte in i något för att de yttre omständigheterna ändrats, säger Peter Citron.

Relaterat

Fråga SYV