Ett skepp kommer lastat – med nya lyor

Foto: Urban Brådhe

I Stockholm försöker man desperat bota den akuta bristen på studentbostäder. Nu finns planer på att bygga om ett gammalt fraktfartyg. Vi har testat sängarna.

Fraktfartyget m/s Traviata ligger just nu och skvalpar i Frihamnen.
I morgon seglar man mot tyska hamnstaden Bremerhaven. Men inom ett par år kan fartyget komma att förvandlas till 600 studentbostäder. Överstyrman Magnus Berg röker en cigarett och njuter av sensommarsolen på däck.

– Det är ju brist på studentbostäder, så det är väl en bra idé. Det har varit en hel del folk här, politiker och bankmänniskor bland annat, och tittat på båten. Intresset verkar mycket stort.

Det är Stockholms stad som för förhandlingar med rederiet Wallenius Marin för att se om det går att förvandla det gamla elva våningar höga plåtskeppet till studentbostäder.

– Initiativet är i sin linda men det finns möjligheter och det skulle vara en bra lösning, säger Carl-Erik Aroseus på Stockholms stad som leder projektet.

Knäckfrågan är om brandskyddet går att ordna, menar Aroseus. Staden tittar för närvarande också på om det är möjligt att ge rederiet en markanvisning för fartyget. Fartyget fraktar i dag bilar och grävmaskiner. Och dess historia har bitvis varit dramatisk. I november 2008 utsattes man för ett kapningsförsök utanför Somalias kust. Själva inredningen har inte rörts sedan fartyget byggdes 1977.

– Hytterna är lite retro, säger Magnus Berg.

Byggandet av studentbostäder står just nu stilla. Bara i Stockholm skulle det behövas runt 8 000 nya lägenheter. Hittills i år har det byggts 63. År 2010 var siffran noll.

AllaStudiers omdöme

Inredning
Kalla kriget-feeling. Utan en rejäl ombyggnation och renovering kan denna kabyss knappast rekommenderas till trendkänsliga.

Komfort
Sängen är kanske ingen ”Hästen”, men komforten i övrigt är absolut kompatibel med övrigt studentliv (nudlar och så vidare).

Utrymme
Superymligt. Eller ja, åtminstone bättre än tält (som vissa bostadslösa
studenter enligt rapporter tvingas bo i tillfälligt under terminsstart).

Fråga SYV