09 nov 2011

Nu kommer mattenördens revansch

Matematiker hetast på finansmarknaden. Algoritmer skapar jättevinster. ”Måste vara både social och nördig”

De räckte upp handen när resten av klassen suckade och längtade efter rast. Men nu tar mattenördarna revansch. Den nya datoriserade börsmarknaden skriker efter matematikbegåvningar.

– Hela branschen blir mer och mer datoriserad och avancerade matematiska uträkningar spelar en allt större roll, säger Nikos Georgelis som studerar finansiell matematikKungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Den traditionella aktiehandlaren, tradern, får allt mindre betydelse i dagens börshandel. I dag handlas det med enorma summor av förprogrammerade datorer. Värdepapper för tiotals miljoner kan köpas på New York-börsen och säljas i Stockholm några hundradels sekunder senare.

Det kallas högfrekvenshandel – och vinsterna är enorma. I botten på allting finns matematiska beräkningar, så kallade algoritmer.

Både Nikos Georgelis, 25, och kurskamraten Kristoffer Straume, 25, var visserligen begåvade matematikelever i gymnasiet – men ingen av dem gillar beteckningen nörd.

– Jag både idrottade och åkte skateboard. Dessutom kommer vi trots allt jobba med människor. Då måste man vara både social och nördig, säger Nikos Georgelis.

Så kan du bli bäst på matte
  • Mattecentrum är en ideell förening som bildades 2008. Föreningen ger gratis matematikstöd åt ungdomar mellan 12 och 19 år. Cirka 1 700 elever besöker föreningens räknestugor som finns i tolv städer. Närmare 40 00 unga deltar i matematikhjälpen över internet.
  • Mer information om föreningen och räknestugorna finns på: www.mattecentrum.se
Leif Oldenburg
Senast uppdaterad: 09 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Välj en högskola utanför storstäderna

När man väljer högskola vill de flesta till storstäderna. Men för den som höjer blicken och väljer en högskola utanför storstäderna har mycket att hämta. Att säkert hitta studentbostad är kanske den främsta anledningen. Nathalie Kronqvist valde Högskolan Dalarna för att lärarprogrammet hade bra rykte, det var lätt att få en studentbostad och det fanns goda möjligheter att påverka sin utbildning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer