07 okt 2021

7 tips för att bli headhuntad

Framtiden är redan här, allt fler jobb blir idag tillsatta genom headhunting. Söker du arbete eller planerar för din blivande karriär? Vi har sammanställt en hjälplista för att du ska kunna locka till dig såväl headhuntern som jobbet.

1) Utbildning

Skaffa en attraktiv akademisk examen plus meriter som utlandsuppdrag eller andra uppgifter med internationell inriktning. När du väljer universitet, tänk igenom nätverksmöjligheterna som respektive läroanstalt erbjuder. Det kan skapa en stark grund för framtiden.

2) Nätverka

Nätverka både på nätet och i direktkontakt med värdefulla personer och evenemang. LinkedIn är en bra plattform som är på gång ordentligt, skaffa en profil och uppdatera den ofta. Söker du jobb, eller funderar på att byta, tala om det för andra. Berätta vad det är du vill och vad du har för ambitioner.

3) Engagemang

Visa prov på driv, framåtanda och ambition. Engagera dig både i dina studier och i annat vid sidan, det breddar också ditt nätverk. Bearbeta också rekryteringsföretag, ett bra tillfälle att träna på att sälja sig själv.

4) Visa prov på omdöme

Tänk på vad du säger i samtal med andra utanför din närmaste vän- och familjekrets, även om du var djupt missnöjd med din tidigare chef ska du vara försiktig med vad du väljer att berätta om situationen för andra. Var klar över hur du väljer att presentera dig på olika sociala medier som Facebook, Twitter eller bloggar, och givetvis i personliga möten med till exempel headhunters.

5) Ditt CV

Skriv ett lättläst, strukturerat CV med kortfattad och tydlig information om vad du har åstadkommit, utan korrfel. Felstavningar är ett stort minus och för det finns inga ursäkter. Ha inte en övertro på din förmåga att skriva på engelska, ska du skriva på ett annat språk måste du kunna uttrycka dig lika väl som med ditt modersmål. Och även i detta fall, korrläs. Läs också gärna vår artikel om saker du ska undvika i ditt CV här.

6) Gör strategiska val

Välj välrenommerade arbetsgivare, det förstärker ditt marknadsvärde. Välj kurser, litteratur och certifieringar som förstärker din kompetens och än en gång, nätverk.

7) Drivkraft och ambition

Sätt upp tydliga karriärmål. Var sedan aktiv, målmedveten och uthållig i arbetet på vägen. Se också till att bli exponerad i en framskjuten position, var helt enkelt synlig på marknaden. Det viktigaste tipset för att imponera på en headhunter är det självklaraste, att konsekvent leverera goda resultat samt vara en uppskattad kollega. Sådant låter tala om sig.

Fakta: Headhunting

Headhunting var länge något man bara hörde talas om i samma andetag som USA, idag är headhunting en väl beprövad metod även i Sverige. Med företag som kunder är headhuntern helt enkelt en konsult som fått i uppdrag att leta fram lämpliga kandidater till lediga jobb.

Samir Yosufi

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna. – Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet. – Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen. Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggninga ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vägen som väljer dig

Här skriver Johan Forsberg, elitseriehockeyspelare i Luleå, om hans syn på karriär. 

Läs mer