08 okt 2021

Tips: Lev billigt och klara ekonomin

Det tjatas ständigt om att studentåren är de fattiga åren, men inte desto mindre är det sant. En ansträngd ekonomi är aldrig särskilt kul, framför allt när det finns mycket att göra och upptäcka under studietiden. Därför har vi samlat ett par smarta och sunda tips som gör att du sover tryggt om nätterna.

1) Mejllistor

Om du inte är allergisk mot en överfull inkorg är det en smart idé att skriva upp dig på olika utskickslistor. Då kan du till exempel bli bjuden på VIP-­kvällar eller releaser i din favoritbutik eller klubb, föreläsningar eller seminarier är också vanligt. Dricka och någon lättare mat ingår ofta, dagen är därmed räddad och det är helt gratis.

2) Matsmart

Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter klippvaror och erbjudanden och orka laga matlåda. Här finns det hundralappar att spara, i veckan. Ser du bara till att du gör det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare.

3) Bromsa krökandet

Att gå ut är såklart kul, men gör du det ofta blir det oändligt kostsamt. Därför kan det vara en bra idé att inte gå ut alla dagar i veckan och framför allt inte spendera alla pengar i baren. Systembolaget må vara dyrt, men det är onekligen betydligt billigare än den där drinken för en hundring.

4) Vintage kurslitteratur

Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under dina studier. Begagnade böcker river inte alls upp lika stora hål i plånkan, att läsa dem på kursbiblioteket är gratis. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning och delad kostnad. Spana in skolans anslagstavlor, eller nätbutiker.

Läs mer om spartips för studenter:

Så fixar du studentekonomin

Så tar du kontroll över studentekonomin

Expertens bästa ekonomitips

Sommarens bästa gratisnöjen

Samir Yosufi

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

Du har precis fått nycklarna till din första egna lägenhet, du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner....och CSN. Här får du tips från familjeekonomen hur du får ekonomisk balans i ditt studieliv. Att leva på studiemedel är en tuff utmaning. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och delar här med sig av sina tips på hur du kapar kostnader, vad som är bra att tänka på när du skaffar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer