Tips: Lev billigt och klara ekonomin

Det tjatas ständigt om att studentåren är de fattiga åren, men inte desto mindre är det sant. En ansträngd ekonomi är aldrig särskilt kul, framför allt när det finns mycket att göra och upptäcka under studietiden. Därför har vi samlat ett par smarta och sunda tips som gör att du sover tryggt om nätterna.

1) Mejllistor

Om du inte är allergisk mot en överfull inkorg är det en smart idé att skriva upp dig på olika utskickslistor. Då kan du till exempel bli bjuden på VIP-­kvällar eller releaser i din favoritbutik eller klubb, föreläsningar eller seminarier är också vanligt. Dricka och någon lättare mat ingår ofta, dagen är därmed räddad och det är helt gratis.

2) Matsmart

Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter klippvaror och erbjudanden och orka laga matlåda. Här finns det hundralappar att spara, i veckan. Ser du bara till att du gör det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare.

3) Bromsa krökandet

Att gå ut är såklart kul, men gör du det ofta blir det oändligt kostsamt. Därför kan det vara en bra idé att inte gå ut alla dagar i veckan och framför allt inte spendera alla pengar i baren. Systembolaget må vara dyrt, men det är onekligen betydligt billigare än den där drinken för en hundring.

4) Vintage kurslitteratur

Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under dina studier. Begagnade böcker river inte alls upp lika stora hål i plånkan, att läsa dem på kursbiblioteket är gratis. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning och delad kostnad. Spana in skolans anslagstavlor, eller nätbutiker som Bokus köp­ och säljtorg.

Läs mer om spartips för studenter:

Fråga SYV