Nollningen: Sexistisk mobbning

Foto: Pär Hugosson

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen.

Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexistisk mobbning.

– Killarna i trean betyg­sätter tjejerna i första ring, en så kallad ”snygghetsparad”. Och det sker ofta öppet i skolans korridorer. Det är vidrigt och otroligt kränkande, säger en mamma som har en son på Gång­sätra.

En annan person, vars syskon har barn i gymnasie­skolan Hersby, även den på Lidingö, säger att liknande aktiviteter förekommer där.

– Alla vet att det försig­går. Är man ”ful” eller impopulär blir man sämre behandlad. Och dyker man inte upp på nollningsfesterna blir man straffad eller utfryst.

Skolledningen på Gång-sätra vill dock tona ner kritiken – samtidigt som man meddelar att man nu tar krafttag mot problemen. Bland annat har polisen kommit till skolan för att informera om och försöka stävja problemen.

– Den här bilden som du vill måla upp stämmer inte för fem öre. Det här en trevlig skola. Men ja, det har förekommit så kallade ”snygghetsparader”. Jag var själv med och avbröt en sådan nyligen, men det var ett isolerat tillfälle, säger Christer Yllner som är rektor på Gångsätra.

Flera elever som Metro varit i kontakt med bekräftar att det förekommer pennalism och att ”det är en tradition.” Organisationen Friends menar att det är skolans ansvar att åtgärda problemen.

– Vi rekommenderar drabbade elever att gå ihop tillsammans och säga ifrån. Men det är skolans skyldighet att se till att sådant här inte förekommer, där är skollagen glasklar, säger Jacob Flärd, utbildare på Friends.

Fler skolskandaler

  • Polhemsgymnasiet i Göteborg överväger att förbjuda nollning efter att årets tillställning gick överstyr. Enligt en källa till GP.se fick elever olika vätskor hällda över sig och tvingades säga att de är fula.
  • I fjol blev två pojkar grovt misshandlade med batong och sparkar vid en nollningsfest i Borås.
  • En 16-årig flicka som skulle börja på Norra Real 2007 fördes akut till sjukhus med 3 promille alkohol i blodet. Fyra elever bötfälldes för brott mot alkohollagen.
  • Efter en nollning i Lill-Jansskogen i Stockholm 2006 hittades en 15-årig pojke medvetslös, naken och med nazistsymboler klottrade över kroppen.

Relaterat

Fråga SYV