16 apr 2019

"Ompröva det du trodde dig veta"

Gustav Fridolin har skrivit tre böcker, gjort dokumentärserier, nominerats till miljöjournalist­priset, har en kandidatexamen och tog som elvaåring hem vinsten i Junior­Jeopardy. Bland mycket annat. Dessutom är han Miljöpartiets ena språkrör. Vi har pratat med en av Sveriges mest  engagerade personligheter.

Vad är ditt mål med jobbet?

– I förtroendet som språkrör jobbar jag för att ändra riktning i Sverige, ställa om för en ny tid. Lägga järnväg, bygga bostäder, rusta upp miljonprogram och de stora investeringarna för framtiden som inte görs idag. Politik idag handlar för mycket om vem som kan få störst och bäst rubriker i morgondagens tidning. Så jobbar inte vi, vi ser mer långsiktigt. Alla ska ha en ärlig chans till bra skolgång, och alla ska ha bostäder att bo i. För tillfället känns det som om det är lättare att skaffa sambo än lägenhet i Stockholm.

Hur mycket passion behövs för att vara politiker?

– Uppdraget kräver att man inte bara vänder papper i riksdagshuset. Det finns alltid en rapport till att läsa, en undersökning till att ta del av, det tar aldrig slut. Men stänger man in sig och missar sig själv och sina vänner, och att vara den människa som en gång fick förtroendet av svenska folket, då blir man till slut en dålig politiker.

Gustav ger exemplet att vi de senaste åren främst har haft en debatt om hur bra det går för Sverige. När han är ute på skolor är det är svårt att förstå eftersom det görs mer och mer nedskärningar.

– Finanskrisen i skolan är inte slut. Det krävs mer debatt om det, och den försöker jag föra. Det är en solig och varm sensommardag i Stockholm, och fotografering, klädbyte och bärande av utrustning genom stan tar på krafterna. Vi turas om att bära den tyngsta väskan mellan olika platser, och under tiden som Gustav poserar framför kameran svarar han på frågor och berättar om sitt liv, sin karriär och sina mål.

– Maria Wetterstrand och Peter Eriksson var duktiga föregångare för oss. Det är bättre att ta över efter några som har lyckats än några som inte gjort det. De har gjort ett jättejobb med att skapa förtroende, men det är också en internationell trend med miljömedvetenhet och de gröna partierna. Det som sker i världen just nu är att det som vi pratat om länge och förespråkat i Miljöpartiet, det är det fler ser och gör. Många väljer att handla miljömärkt, åka buss och tåg, källsortera och andra vardagssaker som bidrar till bättre miljö.

Är du själv miljömedveten?

– Jag gör mitt bästa. Jag källsorterar så gott jag kan, men det händer att min fru rättar mig. Jag reser mycket med tåg. Jag kunde väl egentligen göra lite mer också, men miljömedvetenhet kan inte bara vara en privat ångest, det måste vara på den politiska agendan.

Gustav Fridolin har länge varit ett ansikte som folk känner igen från politiken. Han har lång erfarenhet från att bli granskad och att leva som offentlig person. Det är något han, precis som alla andra i riksdagshuset, får leva med i rollerna som politiker.

– Jag har svårt och förstå de som eftersträvar att bli offentliga. Det är inte så kul att gå på en fest där de flesta redan har en uppfattning om mig fast att jag inte träffat dem tidigare. Mina riktiga kompisar är så riktiga att de inte sålt några skandaler till pressen och det är jag tacksam för, de är mina kompisar på riktigt oavsett om jag är offentlig eller inte.

Har du några lik i garderoben?

– Skulle alla politiker vara snövita skulle vi inte representera folket, men jag har inte haft några löpsedlar att tala om egentligen. Som tur är.

Har du något du skäms över då?

– Oh ja, men det ligger i sakens natur att jag inte nämner det under en intervju med dig såklart.

Vad får dig att gå upp ur sängen på morgonen?

– Det är de tillfällen när jag träffar någon där jag fått vara med och göra skillnad. Jag mins ett krogsamtal för ett par år sedan när jag var lite nere och undrade om jag verkligen gjorde någon nytta som politiker. Min polare skulle fira att han fått jobb efter ett par års arbetslöshet, det var därför vi var på krogen. Jobbet han fått var ett friårsvikariat, ett förslag som jag var med och införde. Den reformen öppnade en dörr för min polare och gav honom ett jobb. Det var ett tillfälle där jag insåg att jag faktiskt har gjort och gör skillnad, och jag hade inte märkt skillnaden om jag stängt in mig i riksdagshuset hela dagarna och aldrig varit ute och mött människor.

Gustavs tips till hur du lyckas
  • Du måste ta dig tid att bilda dig en egen uppfattning och våga stå för den.
  • Du måste också våga ändra dig. Det är egentligen det all högre utbildning borde handla om, att lära sig nytt och ompröva det du tidigare trodde dig veta. Det är för vanligt med människor som försöker hitta fakta som stämmer överrens med det de tycker sig veta redan från början. Det roliga är att hitta fakta som gör att man måste tänka om och klia sig lite i skägget.
  • Tro på dig själv. Alla kan påverka och göra nytta.
Calle Magnusson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

"Alla kan inte bli akademiker"

Nyamko Sabuni har pluggat både juridik och kommunikation. Idag är hon en av landets mäktigaste inom utbildningsvärlden. Vi träffar Nyamko Sabuni precis efter hennes anförande på Kompetensgalan i Stockholm. Hon blev på scen intervjuad av moderator André Pops om sin karriär. Och det faktum att många verkar vara lite rädda för henne. – Jag är egentligen liten och snäll, men väldigt bestämd i mina ås ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Från debut till Hollywood på ett år

22-åriga Alicia Vikander har vunnit en guldbagge och siktar mot en internationell karriär. För AllaStudier avslöjar hon att hon skulle vilja plugga psykologi. Och att man måste ge allt en chans. Alicia Vikanders tid är här. Men tid är något hon själv har väldigt ont om för tillfället. Det blir inte minst påtagligt när vår intervju flyttas fram ett par gånger.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sista intervjun innan bostadsskandalen

Under oktober var Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt i ordentligt blåsväder. Eller blåsväder förresten, orkan är ett mer passande ord. Dagen innan skandalen träffade Calle Magnusson den karismatiske sossen för en åktur i Stockholms undre värld. Då var ingen bidragsskandal känd, men bara några timmar senare skulle mediedrevet starta. Om bara några timmar släpps nyheten.
Läs mer