14 nov 2011

Ta kontroll över studiestressen

Har du halkat efter på kursen? Pluggandet är som en måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Delar du upp det så blir du mer effektiv.

Några veckor in på terminen börjar stressen komma krypande. Hur ska du hinna med allt pluggande? Du är inte ensam om stressen.

Björn Liljeqvist är civilingenjören från Chalmers som skrev boken ”Plugga smart och lär dig mer” och i dag föreläser på bland annat KTH och Karlstads universitet. Han tipsar om att få tillbaka känslan av trygghet inför vad som kommer.

– Kolla inledningen till samtliga stycken i kurslitteraturen. Läs igenom sammanfattningar för allt och ”kom före”, även om det bara är ytligt. Annars stressar hjärnan upp sig.

– Att tillämpa snabbläsning och minnesteknik… Man måste ha ett lugn att lära sig sånt. Hur bra det är att använda är olika beroende på ämne. Det är bra för faktabaserade ämnen men inte lika effektivt för analytiska.

Enligt Björn kräver universitetet 40-50 timmars pluggande om du är distraherad. Men med studie­teknik kan du komma ifatt. Han liknar pluggandet vid en måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt – ­förberedelser, studerande och analyserande. Precis som med en måltid blir det bäst om allt är med.

– Hur lär man sig läsa, skriva? Genom att härma! Alla har en mästare som lär ut grunderna. Därefter kan du se mönster och ­utveckla din egen stil. Det gäller både programmerare och keramiker. Vi är alla väldigt lika. Alla behöver repetera samma dag. Alla som förbereder sig lär sig mer, säger Björn.

Tre tips: Så kommer du ifatt

Höj blicken
Skaffa helikopterperspektivet, kolla igenom samtliga återstående moment så att du får ett hum om det. Då känns det inte så tungt.

Små portioner
Man kan inte läsa allt på en gång. Gör som maratonlöparen som tar en kilometer åt gången. Dela in pluggandet i 20-minuterspass.

Ta det lugnt
Vissa har höga krav på att fatta allt direkt. Vila i en trygghet att du kommer att förstå och komma ifatt senare. Fråga dig: Har du verkligen kommit efter?

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 14 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Höj betygen - skaffa en studiecoach

Vi betalar allt oftare för hjälp att prestera bättre i skolan. Viktoria Huber får hjälp med matten av en studiecoach från högskolan. Viktoria Huber bytte nyligen skola och var i och med det tvungen att tenta av Matte A på två veckor. Då tog hon hjälp av Upgrades Education och studiecoachen Sofie Brange som läser sin sista termin på Handelshögskolans kandidatprogram.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-22

Så pluggar du mer effektivt

Vissa ställer klockan varje morgon och går till bibblan för att plugga. Andra sitter uppe hela nätterna, eller sprider ut det under dagen. Vilket funkar bäst för dig?

Läs mer