Dubbla examina – smart eller onödigt?
19 jul 2022

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut.

En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Han tog sin examen som civilekonom 2001 och jobbade några år innan han satte sig i skolbänken igen. Nu pluggar han juristprogrammetGöteborgs universitet.

– Jag kom i kontakt med juridiska frågor när jag jobbade som konsult och såg att jag skulle ha stor nytta av det. Det är klart att det spelade in att jag inte fick jobb. Men jag är nöjd med hur det blev.

Enligt fackförbundet Sacos undersökning ”Är det värt besväret?” från år 2011 så ger en dubbelexamen i snitt två procent lägre inkomst än att ha en enda examen. Siffrorna är inget som varken förvånar eller avskräcker Peter.

– Nej. Det förvånar mig inte alls, jag trodde faktiskt att skillnaden skulle vara större. Det är inte pengarna som är drivkraften. Jag vill ständigt utvecklas. Det var affärerna som lockade mig att bli civilekonom och sen insåg jag hur stor roll juridiken har.

I framtiden vill Peter jobba som konsult inom affärsjuridik. Mest är han intresserad av krishantering. Där tror han att hans dubbla kompetens kan vara både användbar och eftertraktad.

– Jag tror att det är eftertraktat. Men man får inte så mycket mer betalt. Det är inte dubbelt betalt bara för att man har dubbel examen, säger Peter.

Bra att veta om dubbel examen

  • Peter poängterar att man ska vara säker på sin sak. Om du tar examerna efter varandra så hinner du bli gammal innan första arbetslivserfarenheten.
  • Det krävs mycket engagemang och vilja för att orka sig igenom två utbildningar. Fråga dig om det är värt det.
  • En dubbel examen ger mycket bra perspektiv. Det ena ämnet kan komplettera det andra. Dessutom är det användbart på arbetsmarknaden.

Intervju från 2011

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Fler och fler med läs- och skrivsvårigheter pluggar på högskolan – och lyckas. I dag finns nämligen mycket hjälp att få. Vi träffar Jonna som fick sin diagnos relativt sent i livet. Dyslexi innebär svårigheter att läsa och skriva. Det kan vara en medfödd egenskap eller ha uppkommit vid skada eller sjukdom. Det har ingenting med intelligens att göra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

Checklista: Bli redo för terminsstart

Nu börjar terminen och det är hög tid att få ordning på allting. Kårordföranden ger sina bästa tips. Vid terminsstart är det mycket som ska ordnas. I synnerhet om du just flyttat till en ny studieort är det lätt att glömma något i villervallan. Karin Nordlund, ordförande på Uppsala Studentkår, vet vad som är viktigast för en student.– Skaffa en cykel. Och se till att den är rätt utrustad.
Läs mer