22 okt 2021

Bli efterfrågad – i framtiden

T-människor med både bredd och specialistutbildning är eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad. 22-åriga Malin Sohlmér satsar på en spjutspetsutbildning i nanoteknik.

När du väljer utbildning är ett tips att snegla på vilken typ av utbildning och kompetens som kommer vara speciellt efterfrågad på arbetsmarknaden framöver. Omvärldsanalytikern Paul Alarcon på United Minds jobbar med att studera samhällstrender och ser vissa mönster.

Eftertraktad examen

– I framtiden kommer det vara en stark konkurrensfördel att vara en T-människa. T-formade människor är sådana som är specialister inom ett specifikt område, men som har en bred kompetens inom fler områden. De är kreativa och kan tänka utanför sin roll på ett företag. Andra egenskaper som kommer att bli extra viktiga på en global arbetsmarknad som aldrig sover är stresstålighet och social förmåga, säger Paul Alarcon.

När det gäller vilka studenter som kommer vara mest efterfrågade efter examen nämner Paul vård och omsorg, och teknik.

– Framtiden ser ljus ut för tekniska utbildningar i en allt mer innovationsdriven ekonomi. Det finns redan i dag brist på högskoleingenjörer och den bristen kommer att bestå under kommande år med dagens utbildningsdimensionering, säger Paul.

Malin Sohlmér, 22 år, har valt att plugga till civilingenjör i teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola. Det är en utbildning som ligger i tiden, utvecklingen på området går snabbt framåt och det finns få utbildade nanovetare i världen.

Malin valde utbildningen för att den är både bred och specialiserad. Samtidigt som hon blir specialist inom nanoteknik kommer hon kunna ta andra, ”vanligare” civilingenjörsjobb som kemitekniker eller teknisk fysiker.

– Många av våra föreläsare är en del av forskningen, en stor del av den ligger ju i Lund. Det är kul att plugga på ett ställe som ligger i spetsen av utvecklingen, säger Malin.

3 saker arbetsgivarna gillar

  • Dubbla examina
    Satsa gärna på en bred och en mer specialiserad inriktning.
  • Utlandsstudier
    Satsa på att lära dig engelska riktigt bra. Lägg gärna studietid i Asien eller Brasilien, där många svenska företag expanderar.

  • Livslångt lärande
    Det blir vanligare att koncentrera huvudutbildningen tidigt och att sedan hela tiden komplettera med utbildning när man jobbar.

Vad är nanoteknik?

  • Nanoteknik bygger på partiklar så små att vi inte kan uppfatta dem med blotta ögat.
  • Tekniken förs på nanonivå, där en nanometer är en miljondels millimeter.
  • När man är nere på molekylnivå suddas gränserna mellan medicin, fysik, kemi, biologi och elektronik ut.
  • Nanoteknik handlar om att studera och manipulera materien på atomär nivå för att kunna designa nya material med skräddarsydda egenskaper. Nanoteknik används mer och mer inom samtiga industrigrenar.
  • Exempel på vardagsprodukter där nanoteknik används är UV-filter i solkräm och ytor som inte repas och inte blir smutsiga i stekpannor och på byxor.

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon vill inspirera andra unga tjejer

Hon har arbetat och studerat i Italien och Frankrike, talar fyra språk flytande och har redan landat drömjobbet. Nu kan Klaudyna Augler, 23, även lägga till titeln "Female of the Year" i sitt CV. – Det betyder otroligt mycket. Personligen så blir det ju en flygande start på min karriär, säger hon. I kväll mottar Kaludyna Augler, 23 det prestigefyllda stipendiet Female Economist of the Year i en of ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

MOOC kommer till Sverige

MOOCs står för massive open online courses och har haft en enorm framgång globalt de senaste åren. Nästa år introduceras fenomenet i Sverige, där Karolinska Institutet blir pionjär och ger fyra kurser. 2011 blev det riktiga startskottet för det vissa kallar en internetrevolution inom högre utbildning. Då lanserade Stanford University i USA en öppen onlinekurs som lockade 160 000 stu ...
Läs mer