16 apr 2019

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet.

Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein.

– Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska studenter och det har varit en minskning i hela landet, säger Mats Edvardsson på Göteborgs universitet.

Från och med höstterminen 2011 får universiteten inte längre några pengar från staten för studenter som kommer från länder utanför EES. Avgifterna har införts för att väga upp för de indragna bidragen. Men studenterna har svikit. Minskade inkomster kan nu betyda att Göteborgs universitet inte kommer att kunna erbjuda lika många program som tidigare, då det blir för dyrt att ha kvar utbildningarna.

Edvin Gepertz
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm. Tips: Utbildningar inom ekonomi Ekonomiprogrammet på gymnasiet Nationalekonomi – Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Svenska folket tror på forskning

Forskningssverige håller på att hamna i bakhasorna på resten av världen. En undersökning visar att svenska folket tycker att forskningen är viktig – samtidigt som politikerna inte prioriterar frågan. Svenska folket tycker att forskning är viktigt – men bara en av tio riksdagsledamöter tror att väljarna ser forskning som ett av de tre viktigaste områdena, enligt en ny undersökning gjord av Svenskt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-12-15

5 fördelar med att plugga på universitet eller högskola

Vill du veta fördelarna med universitet eller högskola? Vi förklarar vad universitet och högskola innebär och listar fem fördelar med att plugga på en högskola eller ett universitet. Det kanske är något för dig!

Läs mer