07 okt 2021

Nytt lärlingssystem i Göteborg

Nu kommer ett nytt sätt att läsa på Komvux. I Göteborg kan eleverna jobba som lärlingar och komma ut snabbare i arbetslivet. Marlene vill bli konditor.

En ny sorts utbildning är på väg att genomföras i Göteborg  Du som är över 20 har chans att gå en lärlingsutbildning genom Komvux.

– Utbildningen kräver en hel del, man måste satsa 120 procent, säger Reida Arvman, lärlingsvägledare och koordinator vid vuxenutbildningen i Göteborgs stad.

Traditionellt associerar nog många lärlingsutbildningar till byggarbete och målare. Men nu, säger Reida, kan du till exempel gå en lärlingsutbildning i handel, fiskodling, design och tatuering.

Marlene Rydell, 27, har just börjat en utbildning till konditor. Hon är intresserad av bakning, tårtor och cupcakes, och när hennes son skulle döpas ville hon göra något speciellt.

– Jag ville göra en ovanlig tårta till min son. Sedan ville en kompis att jag skulle göra en tårta och på den vägen är det, säger Marlene.

Inspirationen kommer från tv-program där deltagarna ska göra läckra tårtor. Marlene har fått mersmak och nu vill hon inte bara göra sötsaker till familj och vänner. Tidigare har hon aldrig gjort något liknande professionellt. Det närmsta var när hon under ett år jobbade på kaféet Condeco i Göteborg.

– Eventuellt vill jag öppna eget en dag. Man kan inte läsa vidare om man inte har gymnasiekompetens. Jag tjatade på Komvux och då sa de att jag kunde läsa lärlingsutbildningen. Så jag är först!

Bra att veta om lärling på Komvux

  • Anmälan görs genom att du besöker studievägledningen.
  • Lärlingsutbildningar för vuxna har individuella starter.
  • När du studerar på utbildningen har du rätt att söka studiemedel från CSN.
  • Utbildningarna kan vara från 400 till 1 600 poäng. 400 poäng motsvarar ungefär en termin.

Källa: Göteborgs stad

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Plugga till kock, plattsättare, golvläggare m.m. direkt i arbetslivet. 

Läs mer