Rekordkö för att plugga till mäklare

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

749 sökte till 100 platser inför vårterminen. Det är en ökning med drygt 50 procent jämfört med i fjol.

Rekordmånga söker sig till FastighetsmäklarprogrammetMalmö högskola. Programmet kvalar in som nummer tio av landets mest sökta programutbildningar inför vårterminen 2012.

Samtidigt har antalet registrerade mäklare aldrig varit så många som i dag, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden.

– Arbetsmarknaden för mäklare är relativt stabil, och jag tror att de som söker sig till yrket tänker långsiktigt. Så länge branschen har stor efterfrågan på våra studenter ser jag ingen anledning till att man skulle behöva dra ner antalet platser, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist, programansvarig på Fastighetsmäklarprogrammet.

Louise Klingborg och Peter Samsioe är mitt uppe i sina mäklarutbildningar på Malmö högskola och känner ingen oro över att branschen skulle bli överhettad.

– Det poppar upp mäklarbyråer överallt och jag är väldigt optimistisk inför framtiden, säger Louise Klingborg.

– Visst finns risken att alla inte får jobb. Men jag hoppas på en sund konkurrens, och bra mäklare finns det alltid jobb för, menar Peter Samsioe.

Med i topp tio

  • Sista september i år fanns 6 826 registrerade fastighetsmäklare jämfört med 6 690 samma dag 2010, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden. 
  • Programmet har till vårterminen 2012 hela 749 sökande till de cirka 100 platserna på en den tvååriga utbildningen. Det är landets 10:e mest populära programutbildning. I övrigt domineras 20-i topplistan av de fyra stora universitetens traditionella prestigeutbildningar i juridik, ekonomi och ­medicin.
Fråga SYV