07 okt 2021

Rekordkö för att plugga till mäklare

749 sökte till 100 platser inför vårterminen. Det är en ökning med drygt 50 procent jämfört med i fjol.

Rekordmånga söker sig till Fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Programmet kvalar in som nummer tio av landets mest sökta programutbildningar inför vårterminen 2012.

Samtidigt har antalet registrerade mäklare aldrig varit så många som i dag, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden.

– Arbetsmarknaden för mäklare är relativt stabil, och jag tror att de som söker sig till yrket tänker långsiktigt. Så länge branschen har stor efterfrågan på våra studenter ser jag ingen anledning till att man skulle behöva dra ner antalet platser, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist, programansvarig på Fastighetsmäklarprogrammet.

Louise Klingborg och Peter Samsioe är mitt uppe i sina mäklarutbildningar på Malmö högskola och känner ingen oro över att branschen skulle bli överhettad.

– Det poppar upp mäklarbyråer överallt och jag är väldigt optimistisk inför framtiden, säger Louise Klingborg.

– Visst finns risken att alla inte får jobb. Men jag hoppas på en sund konkurrens, och bra mäklare finns det alltid jobb för, menar Peter Samsioe.

Med i topp tio

  • Sista september i år fanns 6 826 registrerade fastighetsmäklare jämfört med 6 690 samma dag 2010, enligt siffror från Fastighetsmäklarnämnden. 
  • Programmet har till vårterminen 2012 hela 749 sökande till de cirka 100 platserna på en den tvååriga utbildningen. Det är landets 10:e mest populära programutbildning. I övrigt domineras 20-i topplistan av de fyra stora universitetens traditionella prestigeutbildningar i juridik, ekonomi och ­medicin.

Johanna G Jimenez

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet. 970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer