08 okt 2021

Hästarna ledde Fanny rätt

Svårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram på gymnasiet? Fanny följde sin passion och pluggar på yrkesprogram men skaffar också behörighet till högskolan.

När Fanny Lundqvist Österling,16, skulle välja till gymnasiet i våras stod hon inför ett dilemma. Skulle hon följa sitt starka hästintresse och välja ett yrkesprogram eller kratta för fortsatta högskolestudier och välja ett brett högskoleförberedande program?

Det var jättesvårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram tyckte jag. Mina föräldrar är akademiker och ville att jag ska plugga vidare på högskolan. Samtidigt gillar jag hästar och ville gå en hästinriktning, berättar Fanny.

Valet föll till slut på det högskoleförberedande samhällsvetenskapsprogrammet, men ganska snart efter skolstart förstod Fanny att hon hade gjort fel val.

Det kändes som att fortsätta nian och jag kände att jag ville läsa något som jag tyckte var roligt för att orka fortsätta plugga, säger Fanny.

Idag läser hon Naturbruksprogrammet med inriktning häst på Djurgymnasiet i Stockholm. Stalltjänst och ridning står på schemat en heldag i veckan och även de teoretiska ämnena kopplas till det eleverna gör i hästvärlden.

Efter gymnasiet vill jag först jobba med hästar, det är min dröm. Sedan kan jag tänka mig att plugga vidare vid högskola, kanske till hippolog. Förmodligen skaffar jag mig behörighet till högskolan genom utökad studieplan på gymnasiet, säger Fanny.

Britt-Marie Rasque är studie- och yrkesvägledare på Gubbängsskolan och Rågsvedsskolan i Stockholm. Hon betonar betydelsen av att må bra på gymnasiet för att prestera bra och för många handlar det om att gå ett program som matchar ens intresse. Att många väljer bort yrkesprogrammen tror hon beror på att man felaktigt tror att det stänger dörren till högskolan.

– Det är viktigt att påpeka att man visst kan få behörighet till högskolan på yrkesprogram. Det handlar bara om att man ska göra ett aktivt beslut själv för att välja till de kurser som krävs, säger Britt-Marie.

Söka till högskolan efter ett yrkesprogram

    Som elev på ett yrkesprogram har du laglig rätt att få läsa ämnen som ger dig en grundläggande högskolebehörighet. De ämnen som måste ingå är svenska 2 + 3 och engelska 6.

    På hälften av yrkesprogrammen kan du läsa ämnen som ger dig grundläggande behörighet inom din normala studieplan, medan det på den andra hälften krävs en utökad studieplan med 100 p.

    Kurser för att få särskild behörighet erbjuds på vissa gymnasieskolor.

    Källa: Skolverket

      Skillnad mellan högskoleförberedande och yrkesprogram

        På ett yrkesprogram förbereds man i första hand för att börja jobba efter gymnasiet och programmet ska ge en skicklighet i yrket. På ett högskoleförberedande program förbereds man för vidarestudier, framförallt på högskolan.

        För att komma in på ett yrkesprogram krävs att eleven är godkänd i åtta ämnen, på ett högskoleförberedande program tolv ämnen.

        Källa: Skolverket

          Mer inför valet till gymnasiet

          Jobb eller plugg efter gymnasiet?

          Alla yrkesprogram och högskoleförberedande program

          IB-programmet

          Spetsutbildningar på gymnasiet

          Krav för att komma in på gymnasiet

          De nya gymnasiebetygen

          Johanna Boussard

          Senast uppdaterad: 08 okt 2021

          Du kanske också är intresserad av:

          Senast uppdaterad: 2021-10-20

          Industritekniska programmet

          Vill du jobba inom industri krävs det idag att du kan hantera den allra senaste tekniken, som datorer eller avancerade system. Samtidigt ska du vara en skicklig hantverkare, och det blir du om du läser industriteknik. Kurserna sträcker sig från utrustning till återvinning och du kan efteråt jobba med allt från svetsning till teknisk säljare. Fyra inriktningar finns: Driftsäkerhet och underhållHur ...
          Läs mer
          Senast uppdaterad: 2021-10-20

          Din praktikplats utan egentliga mål

          Regeringen står i begrepp att fullt ut lansera lärlingssystemet. Men nästan hälften av dagens lärlingsplatser gapar tomma. Det nya lärlingssystemet, som sjösätts nästa år, ska ha 30 000 platser när det är fullt utbyggt. Men svenska gymnasier kan sedan 2008 ha lärlingsutbildning på prov. Och av de totalt 11 000 platserna står 5 000 tomma, skriver Sydsvenskan.
          Läs mer
          Senast uppdaterad: 2021-10-18

          Pedofil fick starta gymnasieskolor

          En dömd pedofil fick starta tre friskolor i Stockholm. Idag har han lämnat över ledningen till kvinnlig hallick. En dömd pedofil har startat och drivit tre fristående gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV 4 Nyheterna. År 2000 fick den 47-årige mannen tillstånd att starta friskolorna, trots att han mindre än två år tidigare avtjänat ett treårigt fängelsestraff för att ha haft samlag med en ...
          Läs mer