16 apr 2019

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof.

I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.

Föräldrar ber böner för sina barn och själva äter studenterna kola för att de rätta svaren ska fastna. Men landets anpassning till proven slutar inte där.

  • Börsen öppnar en timme senare för att minimera risken att studenter fastnar i trafik.
  • Polisbilar skjutsar försenade studenter till provlokalerna.
  • Under de muntliga delproven är det förbjudet för flygplan att lyfta och det är också förbjudet att använda biltutan.
  • Tentamensvakterna får specialträning och under proven är de förbjudna att hosta, tugga tuggummi eller använda parfym som kan störa studenterna.

De sydkoreanska skolungdomarnas provresultat kan bokstavligt talat avgöra hela deras framtid. Landet har problem med ungdomsarbetslöshet och många unga drömmer unga om att arbeta för stora företagskonglomerat där de garanteras fast lön och pension.

Pressen är hög på ungdomarna. I flera fall har studenter begått självmord efter att de fått sina resultat.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Zombies är som en naturkatastrof"

I februari startar kursen ”Att överleva en zombiekatastrof” på Norra Stor Stockholms ABF. Redan innan kurskatalogen kommit ut har 35 personer anmält sig. Kursen utgår från hur vi kan lära oss mer om verkligheten genom zombieböcker och zombiefilm. Vad kan vi lära oss av zombies? – Zombies kan vi kanske inte lära oss så mycket av men litteraturen och filmerna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Nu får de betalt för att läsa Batman"

Politik, underhållning och identitet? Snart kan du få veta vad tecknade serier handlar om. En nordisk forskargrupp får pengar för att forska om tecknade serier. Michael F Scholz, professor i modern historia vid Högskolan på Gotland, är med i styrelsen för nätverket som fått namnet Nordic Network for Comics Research. Tycker du, allvarligt, att det behövs forskning om tecknade serier? – Haha!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer