08 okt 2021

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade”

Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.

Henrik Karlsson, 35, pluggade datateknik och är idag Executive Producer på tvspelsföretaget Dice där han ansvarar för spelmotorn Frostbite 2 som är grunden för flera tv-spel, bland annat Battlefield 3.

Idag ser man på ingenjörer som välutbildade, normala personer. I och med att teknik har blivit en del av vardagen för alla så tror jag att de som jobbar med det ses som mindre udda och blir mer respekterade. När jag pluggade sågs ingenjören som en introvert, stillasittande person. Och de som sysslade med tv-spel var det nördigaste av nördar.

Det är skillnad idag. Henrik erkänner att hans jobb lätt blir ett populärt samtalsämne på fester.

– Folk blir nyfikna och imponerade. Reaktionen blir ofta ”Va, har du gjort Battlefield”, skrattar Henrik.

Jonna Lahdensuo, studenthandläggare på Sveriges ingenjörer, träffar dagligen ingenjörsstudenter. Hon tycker att det som utmärker dem är drivet att utöver den tuffa utbildningen göra annat, för att bredda sig.

En ingenjör är inte bara en nördig specialist längre utan det är mer mångfacetterat, många studenter kombinerar tekniskt kunnande med till exempel management eller media för att kunna jobba i andra branscher, säger Jonna.

Henrik vittnar om att arbetsgivarnas krav har förändrats på ingenjören. I hans bransch är utbildning viktigt för att komma vidare i rekryteringsprocessen men i slutändan är det saker som kreativitet, social kompetens och ödmjukhet som räknas.

Engagemang, och intresse av att lära sig nya saker är viktigt. Det är stor skillnad på personer som utvecklar sig själva och de som vill att andra ska utveckla dem, säger Henrik.

Från tv-spelet Battlefield, utvecklat av svenska Dice där Henrik Karlsson leder ett av utvecklingsteamen.

De tre mest populära ingenjörsutbildningarna HT 2011

1. Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi
Program som lär dig lösa ingenjörsmässiga problem inom affärsverksamhet i teknikbaserade företag.

2. Civilingenjör i maskinteknik
En klassisk, bred ingenjörsutbildning . Din inriktning och intressen gör dig speciell.

3. Civilingenjör i samhällsbyggnad
Hur man bygger ett hållbart samhälle för människor och miljö. Kombinerar byggteknik och samhälls-beteendevetenskap.

Källa: VHS

Baserat på antal sökande till HT 2011

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentbostad

Söker du studentboende i Stockholm, Umeå eller Lund?  Den stora utmaningen är att hitta studentbostad. Vi tipsar. På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren. Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar k ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler söker – till färre platser

390 000 sökte, men bara 241 000 har kommit in på högskolan i höst. Hårdast är kampen om juridik-, ekonomi- och medicinutbildningarna i Stockholmsområdet. – Det är fler sökande, men man har dragit ner på antalet platser. Så det är svårare att komma in på många utbildningar, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. Stockholmsområdet, Uppsala, Lund och Göteborg är po ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför valde han kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer