18 okt 2021

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen.

De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan.

Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.

– Det här är en diskriminering på olaglig grund. Därför är det viktigt att det här prövas, säger Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa till SVT Rapport.

Tre stämningsansökningar har redan lämnats in till Stockholms tingsrätt. Totalt handlar det om skadeståndskrav på 300 000 kronor. Men summan kan alltså komma att bli betydligt högre.

Elisabeth Bjar, HR-direktör på Rikspolisstyrelsen, anser inte att myndigheten gjort något fel och vill inte uttala sig om intagningssystemets framtid:

– Det kan vi inte svara på nu, utan först måste vi gå in i en rättslig process.

Cirka 6 500 söker varje år till Polishögskolan. Ungefär var tionde, 650 sökande, antas till utbildningen.

Relaterat

Polishögskolans tips inför rekryteringen

"Omogen" polisstudent stängs av

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Leif Oldenburg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Fredrik och Filip lever nog ett liv som många avundas, vem vill inte vara som dem? Tänk att få ha egna tv-program, åka världen runt och träffa kändisar, och tjäna bra med pengar av bara farten. Vi tog ett snack med Fredrik Wikingson och Filip Hammar för att ta reda på hur de blev som de blev. Man kan utan att överdriva konstatera att Filip och Fredrik har lyckats med sitt personliga varumärkesbygg ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vill du bli polis?

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer