Twilight-turism är nya sättet att resa

Tre forskare vid Mittuniversitetet har skrivit en bok om att resa till platser kopplade till Twilight.

Fenomenet, kallat Twication, leder till att små orter dagligen får hundratals besökare som fotograferar den lokala skolan och läkarmottagningen. Turismforskaren Maria Lexhagen är en av författarna bakom boken.

Du forskar om Twilight-turism. Vilken sorts resor sållade du bort för att komma fram till det? Ture Sventon-turism? Skrotnisse-turism?

– Hehe. Vi har utvecklat ett forskningsprogram om populärkultur och vi fokuserar på Twiligt eftersom det är ett globalt fenomen. Det är inte bara böcker och filmer, det är en livsstil i stort med interaktiva fans. Det är en intressant kultur med musik, filmer, böcker och mycket annat.

Har ni gjort mycket etnografiskt fältarbete för boken? Alltså, har ni gått på bio?

– Absolut. Vi började förra året med att gå på ett fan-event och vi har gjort fokusgruppsintervjuer, sett filmer och läst böcker. Twilight Sweden har hjälpt oss och vi har sett hur ett webbcommunity utvecklas.

Vi har ju vampyrböcker i Sverige också. När kommer boken om Låtdenrätteication med vampyrresor till Blackeberg?

– I Sverige har vi till exempel Millennium- och Abba-turism. Det finns många bra exempel på svensk populärkulturturism.

Förra året gjorde jag lite Lasse Åberg-turism och besökte en solig spansk ö, precis som i Sällskapsresan. Kanske något att skriva nästa bok om?

– Ja... resande till platser som förekommer i böcker är inget nytt. Populariteten är nytt, och konsumtionen av film och böcker har förändrats. Turism kopplad till film och böcker kommer att öka.

Utbildningar

Relaterat

Fråga SYV