21 okt 2021

Twilight-turism är nya sättet att resa

Tre forskare vid Mittuniversitetet har skrivit en bok om att resa till platser kopplade till Twilight.

Fenomenet, kallat Twication, leder till att små orter dagligen får hundratals besökare som fotograferar den lokala skolan och läkarmottagningen. Turismforskaren Maria Lexhagen är en av författarna bakom boken.

Du forskar om Twilight-turism. Vilken sorts resor sållade du bort för att komma fram till det? Ture Sventon-turism? Skrotnisse-turism?

– Hehe. Vi har utvecklat ett forskningsprogram om populärkultur och vi fokuserar på Twiligt eftersom det är ett globalt fenomen. Det är inte bara böcker och filmer, det är en livsstil i stort med interaktiva fans. Det är en intressant kultur med musik, filmer, böcker och mycket annat.

Har ni gjort mycket etnografiskt fältarbete för boken? Alltså, har ni gått på bio?

– Absolut. Vi började förra året med att gå på ett fan-event och vi har gjort fokusgruppsintervjuer, sett filmer och läst böcker. Twilight Sweden har hjälpt oss och vi har sett hur ett webbcommunity utvecklas.

Vi har ju vampyrböcker i Sverige också. När kommer boken om Låtdenrätteication med vampyrresor till Blackeberg?

– I Sverige har vi till exempel Millennium- och Abba-turism. Det finns många bra exempel på svensk populärkulturturism.

Förra året gjorde jag lite Lasse Åberg-turism och besökte en solig spansk ö, precis som i Sällskapsresan. Kanske något att skriva nästa bok om?

– Ja... resande till platser som förekommer i böcker är inget nytt. Populariteten är nytt, och konsumtionen av film och böcker har förändrats. Turism kopplad till film och böcker kommer att öka.

Utbildningar

Vampyrer

Filmproduktion

Turism och resor

Relaterat

"Zombies är som en naturkatastrof"

"Nu får de betalt för att läsa Batman"

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Så kan du göra akademisk karriär

Frihet att kontrollera sin tillvaro, att kunna lägga fokus på det man tycker är intressant och att känna att man utvecklas. Det står högt upp på önskelistan hos de flesta när det gäller vad man vill få ut av sitt arbete. För den som är doktorand är det verklighet. När platserna på högskolans grundutbildning blir allt färre är utvecklingen inom utbildning på forskarnivå den motsatta.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga för en karriär i Mellanöstern

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer