19 okt 2021

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA.

För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.

– Man utvecklas ju! säger hon.

Alexandra är med i en grupp som övar sig inför amerikanska högskoleprovet SAT, och hon pluggar både tyska och spanska. Dessutom har hon anmält sig till Model United Nations i Lübeck, där gymnasieungdomar simulerar arbetet i FN.

– Med SAT-gruppen gör jag det för att min stora dröm är att plugga utomlands, i USA. Och sidoaktiviteter är bra för framtiden. Och så tycker jag att det är roligt med språk, säger Alexandra.

Aktiviteterna ligger ofta i anknytning till skolan. Det gör att Alexandra inte tycker att hon behöver lägga så mycket extratid på fritidsaktiviteterna.

Inför framtiden är hon nyfiken på att jobba inom ekonomi eller marknadsföring.

– I trean kan man lägga till kurser som ung företagsamhet, och det är ju bra. Det vill jag gå. Det låter kul, dels om det går bra, dels att man får prova på att driva ett företag själv.

Alexandras tips om fritidsaktiviteter

  • Börja tänka på vad du tycker om att syssla med. Utgå från dig själv, vilka är dina intressen? Din skola kanske har en grupp?
  • Jobba som volontär. Kolla på internet och hitta en förmedling som du gillar. Jag kan rekommendera  volontärbyrån. Man kan få stipendium genom Star for Life.
  • Praktik. Det kanske finns något nära, eller du kanske känner någon? Prova och se om det passar dig.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli reseledare på gymnasiet

På det nyskapade Hotell- och turismprogrammet förbereds du på en framtid inom turismen. Natalie på Lanzarote: "Det är sol varje dag" I höst startar det nyskapade hotell- och turismprogrammet på landets gymnasieskolor. Mer tyngd kommer att ligga på engelska, moderna språk, miljö och ekonomi jämfört med tidigare. Turismnäringen är världens snabbast växande industri.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Gymnasieutbildningar med spets

Spetsutbildning är för dig som vill satsa extra på ett ämne. Och som vill kunna plugga på högskolan redan på gymnasiet.

Läs mer