Hon är Sveriges stigande seriestjärna

Foto: Kim W. Andersson

I september belönades hon med den svenska serie världens finaste pris för sin  feministiska humorserie ”Zelda”. Nu är hon tillbaka med sitt nya album ”Maran”. Vi sökte upp Lina Neidestam för att tala om folkporr, politik och privatekonomi.

Vad är Maran för något?

– En feministisk porrserie i folksagemiljö. I boken får man möta Näcken, fäbodjäntor, värmländska varulvar, kåta kolare och hejdlösa huldror. Syftet var att göra spännande, snygg och rolig gladporr i trollskogen, med en feministisk twist. Med det menas att tjejerna i boken tillåts vara driftstyrda och småperversa istället för att bara vara passiva våp, och männen framställs som vackra, sexiga och åtråvärda.

Är dina serier politiska, cyniska eller gjorda med glimten i ögat?

– Mina serier handlar ofta om att vara väldigt ideologisk eller ha höga krav på sig själv, för att sedan misslyckas totalt. Jag vill ta upp stora frågor på ett underhållande sätt. Och jag vill prata politik utan att anklaga någon, jag tycker det är viktigt att ha en förlåtande inställning. Men jag måste erkänna att det också blir en hel del larviga ordvitsar, dratta på ändan-skämt och skamlöst snusk.

Du har ju fått priser och stipendier; tjänar man bra på att rita serier?

– Hoho, inte ett dugg! Jag lever med kamikaze-ekonomi och ständig panik över räkningar och framtiden. Men jag hyser starka förhoppningar om att en dag bli lika rik som J.K Rowling eller Martin Kellerman.

Relaterat

Fråga SYV