07 okt 2021

Elitidrotta och plugga samtidigt – i USA

Efter mer än tio år av tävlingssimning på elitnivå stod Göteborgstjejen Hanna Yttring inför valen att plugga på halvfart eller jobba deltid, för att få tid till att simma. Inte särskilt idealiskt, så hon valde USA istället, det enda landet i världen du kan idrotta på elitnivå samtidigt som du pluggar på heltid. Här summerar hon intrycken från sina första tre år i ”möjligheternas land”.

Människor som gör intryck

– Efter att ha spenderat två år på statliga University of Hawaii of Manoa, sökte jag nya utmaningar på den lilla privata skolan Saint Francis University i Loretto, Pennsylvania. Många trodde jag skulle vantrivas i Loretto, med en befolkning på strax över 1000 personer och en skola med runt 2000 studenter. Men ”never judge a book by its cover”. Vad jag är glad att jag besökte skolan med egna ögon sommare n 2009, ett besök räckte för att jag skulle bli såld.

– Saint Francis är ett sådant ställe som en uråldrig hemsida eller broschyrer inte ger någon rättvisa. Det handlar nämligen om människorna, kulturen, och atmosfären på skolan, som ingen marknadsföring kan lyfta fram. Det handlar inte om vart man är, utan med vem man är. Människorna som gör intryck stannar med en för livet, och det har varit så många som lämnat avtryck på Saint Francis, klasskamrater, professorer och personal.

Skolan skaffade fram en luftballong

– Var och varannan dag är det dock någon som klagar på att det inte fi nns något att göra i Loretto, allt är tråkigt. Fel. Det blir vad man gör det till. Har man tråkigt beror det på att man är tråkig själv. Skolan har alltid något på gång, vare sig det är pizza night, bio, dans, ståuppkomiker som kommer till campus, magiker-show, band som spelar eller bingo med iPad:s som pris. Jag har till och med åkt luftballong som skolan skaffade fram. Allt är dessutom gratis.

– På college finns tre sorters studenter; de som är engagerade i det urtypiska college-livet som man kan se på film, de som är utbytesstudenter och min kategori: Athletes. Det går inte att beskriva i ord vilket jobb och ansvar det innebär att vara idrottare. Minst 20 timmar i veckan har man träning, plus tävlingar varje eller varannan helg under säsong. Lägg dessutom till de timmar man svettas, gråter, blir mörbultad eller gör extra rehab bara för att kunna representera sin skola med heder. Det närmaste man kommer ett sådant upplägg är Hogwarts. Men glädjen och stoltheten man känner när man vinner skolmästerskapen två år i rad, som vi just gjorde, är värd varje sekunds slit under månaderna före tävling.

Spring break i Mexico

– Att ha fått studera på en skola som tar vara på talang, hårt arbete och uppmuntrar en till att plugga och träna hårt, det är jag mest tacksam över. Samt alla minnen från de vardagliga aktiviteterna, som träningsläger till Florida varje vinter, businesstävlingar i North Carolina med all inclusive-hotell, weekendresorna till New York och Philadelphia, gambling-resor till Atlantic City eller Mexico under spring break, liksom hemmagjord glass på granngården, tisdagskvällar på Lorettos pub och ändlösa helger på bussar till och från tävlingar. Det är detta som sticker ut och som jag kommer minnas länge.

Fakta: Hanna

Namn: Hanna Martina Yttring
Ålder: 23 år
Kommer från: Göteborg
Pluggar i: USA
Universitet: Saint Francis University
Inriktning: Marketing and Management och International Business
Framtidsplaner: ”Att vara en av de människorna som faktiskt gör skillnad.”

Kuriosa

Klädkultur - Joggingbyxor och urtvättad t-shirt är den vardagliga klädkoden. Har du på dig jeans i skolan frågar folk varför man är uppklädd.

Matkultur - Skolans kafeteria serverar alla måltider som bufféer, hur mycket som helst att välja på. Alla äter i matsalen, brunch på helgerna är nästan heligt. Man kan sitta i timmar och bara äta och prata.

Boende - På college gäller dorms, det vill säga boende i korridor. Du delar rum med minst en student och det är inte ovanligt att toa och dusch delas av en hel våning.

Dryckeskultur - College-festandet är hardcore, men man får se upp, du får inte dricka om du är under 21. Dessutom tillåter inte många skolor alkohol på campus, så sköt det smart.

Hannas tips till dig som funderar på college

  • Besök skolorna du är intresserad av. Känn efter, kan du trivas här? Hur är människorna? Kan du se dig själv växa och frodas i den miljön? Om du inte kan besöka skolan, se till att prata med studenter som går där nu för att få reda på de riktiga för– och nackdelarna.
  • Vänta med att köpa kurslitteratur, det är inte alltid man behöver dem och biblioteket brukar ha de flesta titlarna. Har du dessutom tur kan du köpa av en gammal student, böcker är nämligen väldigt dyrt.
  • Snåla inte med matpengarna, se till att du har en budget för åtminstone ett par måltider ute i veckan. Det handlar inte bara om mat, det är socialt också.
  • Get out of your comfort zone, pröva något nytt, nya medlemmar till klubbarna på campus är till exempel alltid välkommet, ju fler medlemmar ju mer pengastöd får klubben. Och var inte den typiska svensken, då kan du lika gärna plugga i Sverige.

Länkar: Studera utomlands

Plugga i drömmarnas stad

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Studiedestination: New York

Plugga på Bali – med minibudget

Metro Student Magazine / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det. Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Bob Dylan blir universitetsämne

Den som inte bara vill njuta av Bob Dylans musik kan nu också fördjupa sin kunskaper om artisten vid Universitetet i Oslo, skriver NRK. Alla frälsta, som läser på bachelor och masternivå, har nu möjlighet att lästa tio poäng Dylan-kunskap, allt från hans inspirationskällor till textanalys ska avhandlas. Dylan är inte den första musiker som blivit föremål för universitetsstudier.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Utlandsstudenter gynnar bomarknad

Asiater som pluggar utomlands är många och välbeställda och därför riktigt bra för bomarknaden. De miljoner unga asiater som reser till västländer för att studera har gett upphov till en global studentbostadsmarknad som är värd omkring 200 miljarder dollar, drygt 1 300 miljarder kronor. Över hälften av världens 165 miljoner studenter som utbildar sig utomlands kommer från Asien, främst Kina, ...
Läs mer